Takstolar För Skjul (31 Bilder): Beräkning Av Metallbågar. Hur Man Svetsar Dem Från Ett Profilrör Med Egna Händer? Beskrivning Av Arter

Innehållsförteckning:

Video: Takstolar För Skjul (31 Bilder): Beräkning Av Metallbågar. Hur Man Svetsar Dem Från Ett Profilrör Med Egna Händer? Beskrivning Av Arter

Video: Takstolar För Skjul (31 Bilder): Beräkning Av Metallbågar. Hur Man Svetsar Dem Från Ett Profilrör Med Egna Händer? Beskrivning Av Arter
Video: Bakom Glasögonen - Övnings Projekt 2024, April
Takstolar För Skjul (31 Bilder): Beräkning Av Metallbågar. Hur Man Svetsar Dem Från Ett Profilrör Med Egna Händer? Beskrivning Av Arter
Takstolar För Skjul (31 Bilder): Beräkning Av Metallbågar. Hur Man Svetsar Dem Från Ett Profilrör Med Egna Händer? Beskrivning Av Arter
Anonim

En baldakin gård är en struktur som du enkelt kan bygga med egna händer. Men i det här fallet bör du noggrant följa tillverkningstekniken för att slutligen få önskat resultat. Idag i vår artikel kommer vi att titta närmare på användningsområdena för fackverk för skjul, de befintliga typerna av sådana strukturer, liksom reglerna för installation av ramar med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Faktum är att takstolar är en ram som består av flera element. Så grunden för denna design är två bälten (ett övre och ett nedre). Dessa bälten är förstärkningar i förhållande till de upprättstående stolparna.

Förutom, basen förstärker de diagonala hängslen . Enandet av alla element i fackverket utförs genom en svetsprocess. Om denna design är skapad enligt alla regler har den hög tillförlitlighet, säkerhet och lång livslängd.

Bild
Bild

Kapellstolar används för en mängd olika ändamål. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Organisation och arrangemang av parkeringsplatser för motorfordon . I detta fall kan gårdar för skjul bli en mer budgetanalog av byggnader av kapitalgaragetyp. Dessutom kommer deras konstruktion att kräva mycket mindre tid och ansträngning.
  • Visirens enhet . Skjulstolar kan användas för att skapa baldakiner för kommersiella företag, hållplatser etc. Dessutom används strukturer aktivt för att skapa baldakiner över tröskeln i privata byggnader.
  • Konstruktion av lusthus . Arrangemang av lusthus med fackverk är ett av de mest populära sätten att använda dessa strukturer. Så du kan skapa ett lusthus både i din trädgård och på landet, och inom det offentliga parkområdet.
  • Skapande av en bod för poolen . Sådana strukturer skyddar din pool från överskott av skräp som kommer in i den, liksom från nederbörd som kan förorena det behandlade poolvattnet.
  • Organisering av bodar för hushållsändamål . Med dessa strukturer kan du utrusta olika hägn för boskap, till exempel för kycklingar eller grisar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är användningsområdet för skjulstolar ganska brett - tack vare detta är mönster utbredda och populära bland ägare till privata hushåll och används också ofta för att ordna allmänna utrymmen. Generellt, takstolar kan tillverkas av en mängd olika material . Den mest lämpliga råvaran är dock metall. Det är han som ger strukturer med hög hållfasthet, säkerhet och tillförlitlighet.

Så oftast använder de metallrörsprodukter, som kännetecknas av en rektangulär eller fyrkantig sektion. Detta beror på att detta material har många fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste inkluderar följande egenskaper

  • Hög hållbarhet . Denna egenskap säkerställs genom närvaron av specialdesignade förstyvningar. Detta påverkas till stor del av att tvärsnittet av metallrör är fyrkantigt eller rektangulärt och inte runt (det senare alternativet kan lätt böjas om så önskas).
  • Prisvärd kostnad . På grund av det faktum att detta material är relativt budgetmässigt (vilket beror på den ganska enkla tekniken för dess produktion), är köpet tillgängligt för nästan alla, även med en liten inkomst. Experter rekommenderar att man föredrar varmvalsade produkter.
  • Användarkomfort . På grund av det faktum att tvärsnittet av metallrör är kvadratiska eller rektangulära, har det en hög bekvämlighet under drift. Detta beror främst på användningen av anslutningsbultar och specialiserad svetsutrustning. Förutom metallrör kan timmer användas för att skapa takstolar. Trots att detta alternativ har ovillkorliga fördelar (bland dem - tillverkning av prostata) används det sällan i praktiken.
Bild
Bild

Översikt över arter

Trästolar eller strukturer gjorda av metallbågar (eller bara metall) finns i många olika typer. Så till exempel är smidda fackverk för skjul populära, men trästrukturer används vanligtvis mindre ofta. Man bör komma ihåg att takstolar kan ha olika storlekar. Låt oss överväga de mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär

De är relevanta om en ganska stor belastning kommer att läggas på metallramen. För att bygga en sådan struktur kommer det att vara nödvändigt att ansluta 4 rör. I detta fall är det absolut nödvändigt att placera distanser mellan rören. Bultade fogar eller specialkontakter kan användas som ett förenande material . Svetsning kan också användas.

Bild
Bild

Som nämnts ovan, den rektangulära konstruktionen är avsedd för tung belastning . I detta avseende kan gårdar kombineras, till exempel i läktare. För att skapa rektangulära takstolar kan du använda både vanliga metallrör och pålitligt rostfritt material.

Bild
Bild

Välvd

Den välvda konstruktionstypen anses vara den mest praktiska. På grund av konstruktionens form är det möjligt att dölja böjlinjer i ramens tvärsnitt.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att bygga ett sådant fackverk för en baldakin, måste du ta hänsyn till att bågmaterialet är komprimerat, och därför måste alla beräkningar göras enligt en särskild princip.

Takets vikt, läktar och snölast kommer att fördelas lika över kapellet.

Bild
Bild

Platt

Platt takstolar är en av de billigaste att tillverka. Den maximala ytbelastningen är 50 kvadratmeter, en sådan struktur är uteslutande avsedd för hemmabruk.

Bild
Bild

Triangulär

När man utrustar ett triangulärt fackverk för en baldakin, måste man komma ihåg att denna struktur är gavel när det gäller dess egenskaper, medan sidornas lutning är 22-30 grader. Installationen av en sådan gård är relevant i de regioner där det finns en stor mängd snöfall.

Bild
Bild

Samtidigt är det värt att komma ihåg att denna design har några nackdelar, nämligen närvaron av en skarp knut vid basen, liksom närvaron av långa centrala stöd. Dessa element komplicerar avsevärt upprättandet av ritningen och konstruktionsschemat.

Således, när du ordnar din egen gård för ett skjul, bör du noga överväga valet av den optimala formen av strukturen.

Bild
Bild

Beräkning

Innan du börjar utrusta en gård för ett skjul bör du noggrant beräkna alla nödvändiga avstånd (till exempel höjden och längden på strukturen). Följ standardinstruktionerna.

  • Det är värt att se till att längden på takramens ram är samma som spännvidden som överlappar profilen.
  • Konstruktionens höjd bestäms utifrån den vinkel du väljer och fackets form. Så, till exempel, om du vill bygga en triangulär typ av struktur, bör dess höjd ligga i intervallet från 1/5 till ¼ av längden, för en rektangulär typ bör denna siffra vara 1/8.
  • Galler i förhållande till bältet bör installeras i en vinkel, och denna vinkel kan vara från 35 till 50 grader.
  • För att korrekt beräkna gapet mellan noder är det nödvändigt att ta hänsyn till panelens bredd. Dessa indikatorer måste vara desamma.
  • Om fackverket är mycket långt (mer än 25 meter) måste du sätta upp en speciell konstruktionshiss. För det är det nödvändigt att utföra separata beräkningar för att bestämma lastnivån och välja den lämpligaste storleken på profilrören.

Det bör komma ihåg att du i vissa fall måste utföra inte bara standard, utan också speciella beräkningar, som är baserade på dina enskilda projekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan försöka korrekt svetsa ett fackverk för en baldakin från ett profilrör, från beslag eller andra material med egna händer (och fackets storlek kan vara olika: till exempel 4, 5, 6 eller till och med 8 meter). I det här fallet är det viktigaste tillverkningsprocessen motsvarade förritade ritningar och diagram.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att skapa en baldakin på egen hand och hemma, bör du noggrant läsa ett sådant dokument som SNiP 2.01.07-85 . Den täcker i detalj och löser alla frågor som rör skapandet av en baldakin. För att få ett tillfredsställande slutresultat får reglerna i ovannämnda officiella dokument inte försummas - detta kan leda till felaktigheter och defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör preliminär teoretisk utbildning genomföras innan du går vidare till praktiska åtgärder. Så till exempel bör du bestämma formen på fackverket, liksom storleken på rördelen. Samtidigt rekommenderar experter att du fokuserar på klimatförhållandena i regionen där du bor.

Du bör också bestämma dimensioner (längd, höjd, bredd, etc.), indikatorer på sluttningar och vinklar, etc . När det förberedande arbetet är klart, liksom alla nödvändiga beräkningar har utförts, bör du börja rita en ritning och diagram som kommer att ligga till grund för din framtida struktur.

Samtidigt måste dokumentationen upprättas så noggrant och noggrant som möjligt för att inte göra om strukturen senare.

Bild
Bild

När du bygger en gård för ett tak med dina egna händer måste du följa enkla instruktioner som utarbetats av specialister. Till exempel kommer vi att ge en etappvis plan för konstruktionen av ett rektangulärt fackverk som mäter 4 x 6 meter.

  • Först och främst bör du klippa ställen, som kommer att vara basen och hålla hela strukturen. Eftersom fackets längd är 6 meter behöver du 6 ställ (1 ställ per 1 meter). Samtidigt rekommenderar experter att föredra ett profilrör som mäter 80 x 80 mm eller 100 x 100 mm.
  • I detta skede måste de förberedda stöden placeras i jorden (cirka 80 centimeter djup). De måste också förstärkas med betong. När det gäller stativens direkta placering bör 4 av dem vara placerade vid kanterna, och de återstående 2 bör placeras i mitten av de långa balkarna. I detta fall bör man se till att lasten fördelas så jämnt som möjligt. Så för att uppnå detta resultat rekommenderas det att installera ställen inte i själva hörnen, utan efter att ha gått lite tillbaka.
  • När det gäller stativens höjd beror det på dina individuella behov. Först och främst är det nödvändigt att överväga för vilka ändamål du kommer att använda baldakinen i framtiden. Under installationen av stödstolparna är det viktigt att ställa dem på samma nivå - det är det enda sättet i slutändan att du får det jämnaste taket på taket.
  • I vissa fall är det lämpligt att installera en baldakin bredvid husets tegelvägg. I detta fall kan stödets funktion på sidan av denna vägg utföras av inbäddade, som är placerade i stödstrukturen på samma nivå som de betongstöd på andra sidan.
  • Själva gården måste monteras på marken. Så, element som de nedre och övre balkarna, liksom vertikala stolpar, som måste fixeras genom svetsning, kombineras. Det är också viktigt att svetsa de diagonala överliggarna.
  • Eftersom baldakinen är 6 meter lång bör den bestå av 6 fackverk. När alla strukturer har skapats, mellan deras stöd, måste du sträcka långa längsgående balkar, som kombinerar de tre ställen i rad.
  • Takstolarna höjs och svetsas på ett avstånd av 1,5 meter från varandra.
  • Nästa steg är att fästa takstolarna med specialdesignade tvärbroar. De ska fästas var 0,5 meter längs hela längden av det övre bältet.
  • I slutet måste du noggrant rengöra sömmarna - detta måste göras med en kvarn.
  • Därefter måste hela strukturen målas.

Rekommenderad: