En Dörr I Ett Växthus I Polykarbonat: Hur Man Gör En Dörr Med Egna Händer, Hur Man Väljer Storlek, Tätning Och Andra Nödvändiga Material

Innehållsförteckning:

Video: En Dörr I Ett Växthus I Polykarbonat: Hur Man Gör En Dörr Med Egna Händer, Hur Man Väljer Storlek, Tätning Och Andra Nödvändiga Material

Video: En Dörr I Ett Växthus I Polykarbonat: Hur Man Gör En Dörr Med Egna Händer, Hur Man Väljer Storlek, Tätning Och Andra Nödvändiga Material
Video: Vitavia växthus - sätta ihop och montera dörr 2024, April
En Dörr I Ett Växthus I Polykarbonat: Hur Man Gör En Dörr Med Egna Händer, Hur Man Väljer Storlek, Tätning Och Andra Nödvändiga Material
En Dörr I Ett Växthus I Polykarbonat: Hur Man Gör En Dörr Med Egna Händer, Hur Man Väljer Storlek, Tätning Och Andra Nödvändiga Material
Anonim

Många sommarboende bygger växthus på sina tomter för odling av grönsaker. Sådana mönster är ofta gör-det-själv. När du skapar dem är det nödvändigt att tillhandahålla en liten dörr. Den kan tillverkas av olika material, men oftast används polykarbonatark. I artikeln kommer vi att prata om hur man gör en sådan dörr med egna händer.

Typer av strukturer

Polykarbonatdörrar för växthus kan tillverkas i olika versioner. Tre sorter är vanligast.

  • Gunga . En sådan dörr är en konstruktion i ett stycke som installeras med hjälp av flera möbelgångjärn. Antalet gångjärn bör säkerställa styrkan och tätheten hos dörrstängningen.
  • Glidande . Detta alternativ anses vara det mest praktiska och bekväma. Dörrar av denna typ kan förhindra att gardinen träffar dörrkarmen. I detta fall säkerställs tätheten med en extra tätning.
  • Fönster design . En sådan modell kan bara installeras om själva växthusets ram tillåter det. Men i vilket fall som helst måste fönstret öppnas manuellt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska dörrens mått vara?

Innan du skär polykarbonatet för att skapa en dörr, bör du noggrant mäta ramkonstruktionens dimensioner. Samtidigt finns det standarddörrstorlekar som kan passa nästan vilken struktur som helst. I detta fall bör dörrens höjd vara 1,5 m och bredden - 1 m, om du planerar att rulla i en trädgårdskärra inne i växthuset . Du kan minska dörrens bredd till 60 cm om du inte behöver importera någon utrustning inuti strukturen.

Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Efter att ha bestämt storleken på den framtida dörren kan du börja forma den. För att korrekt skära polykarbonat är det bättre att använda en cirkelsåg eller en vanlig konstruktionskniv för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid skärning kan eventuella polykarbonatrester som bildas avlägsnas med en tryckluftsstråle. Ofta skärs inte dörren separat, utan på plats - i själva växthuset. I det här fallet är det nästan omöjligt att göra ett misstag med dimensionerna. Om det behövs kan du klippa ut ett litet fönster längst upp.

För att installera fästelement görs små hål i materialet med en konstruktionsborr . En vanlig metallborr kan användas. Själva borrningen sker mellan förstyvningarna. Alla gjorda hål ska tas bort från arkets yta med 40-50 mm.

Efter skärning av arken kan den färdiga produkten, om så önskas, beläggas med färg . I det här fallet är det bättre att dessutom täcka ytan med en speciell skyddande förening. Innan du målar slipas dörren noggrant så att det inte finns några oegentligheter på ytan.

Bild
Bild

Hur installeras och isoleras?

Du kan fixa den färdiga dörren med vanliga självgängande skruvar. I det här fallet är det nödvändigt att ta speciella termiska brickor som skyddar polykarbonatarken från skador under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa tätning är det bättre att ta en speciell självhäftande tejp av aluminium. Du kan också ta perforerat material. Dessa element kommer att förhindra ansamling av damm och annat skräp på strukturen, samt säkerställa dränering av kondensat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid montering är det nödvändigt att installera markiserna på dörrkarmen. Detta kommer att ge dörren god stabilitet och tillförlitlighet. Växthuset stängs kanske inte tätt, närvaron av sidospår är tillåtna, men samtidigt är det värt att ta hand om isolering.

Om växthuset har en ram, kan installationsprocessen för dörren vara lite svår . Under installationen kommer det att vara nödvändigt att kontrollera att alla hörn av strukturen är raka. Annars kan snedvridningar uppstå.

Kom ihåg att den färdiga ramen ska vara något mindre än dörröppningen (1-1,5 mm).

Om du vill att växthuset ska ha en skjutdörr måste du montera mekanismen separat för detta. I det här fallet måste du övervaka produktens täthet.

För isolering bör specialtätningar användas . Ett populärt alternativ är gummimaterial. Det hjälper till att behålla värme och fukt inuti, skyddar växthuset från dåligt väder och plötsliga temperaturförändringar.

Dessutom kan gummitätningen till och med öka styrkan för hela strukturen, eftersom den minskar vibrationer som uppstår på grund av vindbyar. Gummitätningen har ett snyggt utseende, det kommer inte att förstöra dörrens och växthusets övergripande design.

Denna tätning påverkas inte negativt av ultraviolett strålning . Även med tiden kommer det inte att deformeras.

Bild
Bild

Glöm inte att dörren måste ha ett handtag . Den kan vara tillverkad av metall eller hållbar och högkvalitativ plast. Om en design med ett fönster utförs kan du separat göra ett litet handtag för det.

Rekommenderad: