Badtätning: Mossa, Släp Och Jute. Vad är Det Bästa Sättet Att Täta Ett Timmerbad? Korrekt Tätning Av Ett Timmerhus Och En Bar Efter Montering Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Badtätning: Mossa, Släp Och Jute. Vad är Det Bästa Sättet Att Täta Ett Timmerbad? Korrekt Tätning Av Ett Timmerhus Och En Bar Efter Montering Med Egna Händer

Video: Badtätning: Mossa, Släp Och Jute. Vad är Det Bästa Sättet Att Täta Ett Timmerbad? Korrekt Tätning Av Ett Timmerhus Och En Bar Efter Montering Med Egna Händer
Video: SOLAR LIGHT HACKS | Amazing things you can do with Dollar Store solar lights 2024, April
Badtätning: Mossa, Släp Och Jute. Vad är Det Bästa Sättet Att Täta Ett Timmerbad? Korrekt Tätning Av Ett Timmerhus Och En Bar Efter Montering Med Egna Händer
Badtätning: Mossa, Släp Och Jute. Vad är Det Bästa Sättet Att Täta Ett Timmerbad? Korrekt Tätning Av Ett Timmerhus Och En Bar Efter Montering Med Egna Händer
Anonim

Värmeisolering av ett bad är ett av de obligatoriska stadierna i dess konstruktion. Bad av stockar och balkar isoleras med tätning - ett förfarande med tätning av leder och sömmar som bildas mellan angränsande strukturelement med ett värmeisolerande fibröst material. Låt oss överväga vad funktionerna i denna procedur är, vilka material som används, hur badet tätas i etapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Badtätning är ett förfarande som utförs för att minimera värmeförlust under konstruktionens fortsatta drift. Vid tätning fylls sprickor, skarvar och mellanrum mellan stockarna med värmeisolerande material (mellankronisolering). Som ett resultat:

  • mängden värmeförlust under badets drift reduceras;
  • tiden för tändning och uppvärmning av lokalerna reduceras;
  • förbrukningen av bränsle och el minskar.
Bild
Bild

Ett gräsmatta fyllt badhus är lämpligt för användning inte bara på sommaren, utan också på vintern. Det bildas inte kondens inuti lokalerna, vilket innebär att fukt inte ackumuleras vid byggelementens fogar, vilket får trä att ruttna.

Tätning är ett förfarande som utförs upprepade gånger under konstruktionen av ett bad . Detta beror på att byggprocessen för strukturen åtföljs av naturlig torkning av stockarna och den gradvisa krympningen av timmerhuset, vilket resulterar i att nya sprickor kan bildas i olika delar av badet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna procedur utförs på två sätt - i stretching och i en uppsättning . I det första fallet läggs isoleringen i slitsarna med fibrer över, vilket lämnar ytterkanten på materialet 4-5 centimeter brett. Sedan rullas denna kant upp med en rulle, som stoppas i spåren med en mejsel.

I det andra fallet vrids fibrerna i isoleringen till täta buntar, som med hjälp av en mejsel skjuts in i sprickorna mellan stockarna.

Bild
Bild

Tidpunkt

Den första tätningen rekommenderas cirka ett år efter montering av timmerhuset. Under denna tid kommer stockarna att genomgå naturlig krympning och deras fuktinnehåll blir relativt stabilt. Att täta ett timmerhus vid ett tidigare datum, enligt vissa experter, kan hota bildandet av fistlar och andra defekter i träets struktur.

Bild
Bild

Samtidigt utför många ägare av hushållstomter för första gången tätning av sprickor även i stadiet med att montera ett timmerhus med egna händer . Detta tillvägagångssätt är tillåtet förutsatt att ramen är monterad av vältorkade och noggrant bearbetade stockar.

Om den första tätningen lyckas upprepas proceduren efter 3-5 år . I detta skede elimineras alla tomrum och sprickor som bildas under badets funktion. Det rekommenderas att täta timmerhuset för tredje gången på 10-15 år.

Bild
Bild

Materialval

Ett brett utbud av material av både naturligt och artificiellt ursprung används för badisolering. Det är anmärkningsvärt att än idag, när man bygger bad och uthus, många ägare av hushållstomter använder material som användes för isolering för flera århundraden sedan.

Bild
Bild

När du väljer ett material för tätning av ett timmerhus bör du först och främst vara uppmärksam på de typer av isolering som har sådana egenskaper som:

  • miljövänlighet;
  • kemisk och strålningsinertitet;
  • motståndskraft mot fukt;
  • motståndskraft mot höga temperaturer;
  • motstånd mot plötsliga temperaturförändringar;
  • motståndskraft mot mögel och sönderfall;
  • biostabilitet (resistens mot skador av skadedjur);
  • hållbarhet (livslängd).

Mezhventsovy -isolering ska ge ett tillförlitligt skydd av byggnaden från att blåsa. Isoleringen uppfyller detta krav endast om den har tillräcklig densitet och elasticitet (smidighet).

Bild
Bild

Dessutom är en av de viktiga egenskaperna hos mezhventsovy -värmare deras förmåga att absorbera och släppa ut fukt när luftfuktigheten förändras både utanför och inuti lokalerna. Detta innebär att isoleringen måste ta upp överflödig fukt vid en ökning av luftfuktigheten och ge tillbaka den vid en minskning. Om materialet absorberar och ackumulerar överskott av fukt, kommer det med tiden att leda till att en smaklös lukt uppträder i badet och senare - till sönderfall och förstörelse av stockarna.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Tätning är en mödosam, men relativt enkel process, som i avsaknad av korrekt erfarenhet endast bör startas efter en detaljerad studie av den teoretiska delen. Felaktigt placerat material i sprickor och hålrum kommer inte att kunna skydda badet från värmeförlust och blåsning. Förutom, med fel läggning tas många typer av isolering (mossa, drag) snabbt bort av fåglar.

Bild
Bild

Följande verktyg krävs för att täta ett timmerhus:

  • typning caulk - ett verktyg i form av en spatel med ett plant, rakt och oskarpt blad med en något avsmalnande spets;
  • kurvtätning-ett verktyg med ett bågformat blad som används för att isolera luckor i hörnen och svåråtkomliga platser i timmerhuset;
  • split caulk-ett verktyg med ett smalt plant blad utformat för att expandera svåråtkomliga platser;
  • klubba.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för tätning används ofta mer populära arbetsverktyg - mejslar och spatlar . Experter rekommenderar dock inte att man använder verktyg med metallarbetsytor (blad eller blad), eftersom de lätt kan skada materialet som ska läggas. Verktyg med träytor är idealiska för arbete.

Det bör noteras att tätningen av timmerhuset bör utföras sekventiellt, strikt längs omkretsen av varje krona som ska bearbetas, från botten uppåt. Kaotisk uppvärmning av kronor (utan att observera sekvensen) hotar med förvrängning och deformation av ramen. Således bör arbetet med tätning av ett timmerhus utgå från den lägsta kronan och gradvis gå vidare till alla efterföljande (placerade ovan).

Bild
Bild

Mossa

Denna naturliga växt och det miljövänliga materialet kan med säkerhet betraktas som ett av de allra första isoleringsmaterialen. I Ryssland användes traditionellt rödfibermossa, sphagnum och göklin för isolering . Mossor är utmärkta för isolering av timmerstugor på grund av deras miljövänlighet, förmåga att absorbera fukt och ge den tillbaka. Dessutom har de bakteriedödande egenskaper som skyddar trädet från att ruttna orsakade av patogena mikroorganismer.

Bild
Bild

Lägg inte torr mossa i sprickor . Därför måste du blötlägga den en kort stund i en hink med vatten, innan du lägger den, där du först ska lösa upp 0,5 liter solrosolja och en bar tvätttvål. Efter blötläggning pressas mossan väl - så att den blir lätt fuktig, men inte våt.

Bild
Bild

Sedan rullas mossan till en tät rulle, varefter den läggs i sprickorna med en klubba och tätning . Mossan ska läggas så tätt som möjligt. Lägg mossan så att det finns en marginal på 4-5 centimeter utanför.

Tätning med mossa anses vara ett av de mest ekonomiska sätten att isolera ett timmerhus . Även om detta växtmaterial inte kan samlas på egen hand i den närliggande skogen, kan det alltid hittas i specialaffärer.

Bild
Bild

Bogsera

Detta material är en grov matt fiber från lin eller hampa. Liksom mossa är drag ett miljövänligt växtmaterial med god värmeisolering och bakteriedödande egenskaper.

Bild
Bild

För att korrekt täta sprickorna i timmerhuset med släp måste du:

  • blötlägg materialet i en hink med vatten med en liten mängd formalin tillsatt (för att desinficera fibrerna);
  • efter en halvtimme, ta bort materialet, kläm det väl;
  • vrid det fuktade släpet med en tourniquet;
  • tryck turtillbehöret hårt mot gapet och stoppa in det med tätning och klubba.
Bild
Bild

Precis som i det föregående fallet bör en 4-5 centimeter släpvagn lämnas utanför luckan.

Jute

Det är en naturlig växtfiber som används för att tillverka säckar, kablar och rep. Med hjälp av jute kan du göra badet vindtätt, varmt, lämpligt för användning under den kalla årstiden. Jute är ett mjukt, smidigt, fuktresistent material som är resistent mot sönderfall och behåller värmen väl . Experter säger att när det gäller värmeledningsförmåga är jute fiber inte sämre än skum. Det är anmärkningsvärt att i modern konstruktion används jute för att isolera inte bara timmerhus och andra bostadshus, utan också strukturer uppförda från en vagn, profilerade och kantade balkar.

Bild
Bild

Innan tätning av en stock rekommenderas att blötlägga en jutefiber som är för torr under en kort tid i rent vatten . Detta kommer att mjuka upp materialet och göra det mer smidigt. Därefter vrids jutefibrerna till snäva buntar med liten diameter och fyller med dem luckorna mellan stockarna och försiktigt skjuter dem djupt in i tätningen. Vid behov knackas tappen lätt på handtaget med en klubba för att komprimera lagren av det lagda materialet.

Bild
Bild

Jutläggning, som i tidigare fall, bör göras utan användning av vassa verktyg . Om isoleringen är gjord med juteduk (inte fiber!), Som skjuts i remsor i springan, kom ihåg att vara försiktig. Det är omöjligt att skada duken eller slå igenom den. Punkteringar, skador och andra defekter leder oundvikligen till en minskning av materialets värmeisoleringsegenskaper.

Syntetiskt tätningsmedel

Vissa moderna tätningsmedel kan skydda badet på ett tillförlitligt sätt, inte bara från värmeförlust, utan också från blåsning och från inträngning av fukt från den yttre miljön. De är lätta att applicera och härdar snabbt och bildar ett tätt fuktsäkert lager. Det är anmärkningsvärt att en vanlig matsked kan användas för att applicera tätningsmedel.

Bild
Bild

Samtidigt noterar experter att vissa tätningsmedel som används för tätning av ett timmerhus är sårbara för ultraviolett strålning. Detta innebär att med tiden, under påverkan av solljus, börjar tätningsmedlets lager gradvis brytas ner. För att förhindra detta placeras speciella remsor av trä eller plast ovanpå lagren av tätningsmedel och fixeras.

Användningsinstruktionerna för varje tätningsmedel är individuella, därför måste du bekanta dig med det i förväg innan du använder produkten. I de flesta fall innebär tätning av ett badhus med ett tätningsmedel följande åtgärder:

  • vänta på att stocken torkar helt och krymper;
  • lägg en tätningssladd mellan kronorna, dränka den i sprickorna med en tätningskniv (spatel eller mejsel);
  • spraya tätningssladden och angränsande ytor lätt med vatten;
  • vänta tills sladden torkat och applicera tätningsmedlet med en borste, matsked eller speciell monteringspistol.
Bild
Bild

Det bör noteras att denna tätningsmetod inte anses vara den mest tillförlitliga. Enligt experter kan det bästa skyddet av badet ge kombinerad metod kombinerar användningen av både naturliga (drag, mossa, jute) och syntetiska (tätningsmedel).

I sin mest allmänna form innebär en steg-för-steg-instruktion för att täta ett timmerhus av stockar eller virke på ett kombinerat sätt följande åtgärder:

  • efter två tätningar med jute, mossa eller drag, förväntas den sista krympningen av timmerhuset;
  • vid behov täta nya sprickor och tomrum som bildas under krympningsprocessen;
  • utföra tätningssnöret, lägg det mellan stockens och spåren i strukturen längs hela omkretsen;
  • applicera tätningsmedlet över tätningssnöret.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod för uppvärmning av badet ger maximalt skydd av byggnaden från blåsning och värmeförlust. Samtidigt anses det vara det mest tidskrävande, vilket kräver en betydande investering av tid och ansträngning.

Rekommenderad: