Gör-det-själv Ekkvastar: När Samlas De För Ett Bad, Hur Skärs De, Torkas Och Stickas? Hur Förbereds Grenar Korrekt? Upphandlingstid

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Ekkvastar: När Samlas De För Ett Bad, Hur Skärs De, Torkas Och Stickas? Hur Förbereds Grenar Korrekt? Upphandlingstid

Video: Gör-det-själv Ekkvastar: När Samlas De För Ett Bad, Hur Skärs De, Torkas Och Stickas? Hur Förbereds Grenar Korrekt? Upphandlingstid
Video: Preserving Plants with Glycerine (Frugal Wargames Foliage) 2024, April
Gör-det-själv Ekkvastar: När Samlas De För Ett Bad, Hur Skärs De, Torkas Och Stickas? Hur Förbereds Grenar Korrekt? Upphandlingstid
Gör-det-själv Ekkvastar: När Samlas De För Ett Bad, Hur Skärs De, Torkas Och Stickas? Hur Förbereds Grenar Korrekt? Upphandlingstid
Anonim

Bastukännare vet hur viktigt en väl vald kvast är för ett ångbad. Alla har vissa preferenser och preferenser i detta avseende, men en ekkvast anses med rätta vara ett klassiskt alternativ. Det finns vissa perioder då det är bättre att skörda ekkvastar för ett bad. Du bör veta om reglerna för montering, stickning och torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upphandlingsvillkor

Grenar med ekblad har använts för badprocedurer sedan antiken. Detta beror på de fördelaktiga egenskaperna hos ek. Dess blad och grenar innehåller användbara ämnen, eteriska oljor. Deras närvaro hjälper till att lugna inflammerad hud, läka sår och sår, ta bort överflödig oljighet och smala porer. Tack vare eteriska oljor sker en aromaterapisession under proceduren.

Du måste förbereda kvastar vid en viss tidpunkt. Om du skär av grenarna i tid, torkar och knyter dem korrekt, kommer badproceduren att lägga till styrka och läka kroppen.

  • Vävnadsregenerering förbättras, sår, repor och nötningar läker snabbt.
  • Inflammatoriska processer elimineras.
  • Huden föryngras.
  • Nervös spänning lindras. Det är därför badprocedurer rekommenderas efter olika påfrestningar och problem.
  • Smärtkänslorna minskar.
  • Indikationerna är sjukdomar i muskuloskeletala systemet och nervsystemet, liksom sjukdomar i det bronkopulmonala systemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att det finns vissa kontraindikationer när du väljer detta alternativ . Dessa inkluderar graviditet, amning och psykisk ohälsa och cancer. Besök inte ångrummet för problem med hjärtat och blodkärlen, för hudskador, aktiva inflammatoriska processer.

Enligt experter har användningen av en ekkvast en positiv effekt på hela kroppen. Sådana produkter har en bestående doft vid uppvärmning, de är starka och hållbara. Nackdelarna inkluderar bara det höga priset för sådana produkter.

Det är därför många försöker göra en bra badkvast av ekgrenar på egen hand.

Bild
Bild

Den bästa tiden att skörda ekgrenar är i mitten av juni . Vanligtvis skärs de efter treenighetshelgen. Vid denna tidpunkt är grenarna inte längre för tunna. Om du skär av mycket unga skott, kommer det att vara liten nytta av dem, för de har inte hunnit få styrka ännu. Insamlingen genomförs när skotten redan har fyllts med livgivande juicer och fått full styrka. Ett kvalitetsprov kan erhållas genom att klippa grenar i juni och juli. Augusti och september är också bra, men bara om vädret är fint och varmt. Även om kvaliteten på sådana kvastar kommer att vara lägre.

Många föredrar att lagra filialer under höstmånaderna, vilket inte är sant. Under denna säsong sänks metaboliska processer redan, så bladen blir sköra och inte så starka . På olika områden kan tidpunkten för upphandling variera och sluta vid olika tidpunkter. Det är ingen idé att klippa av ekgrenar efter frost: de har inte längre användbara egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag och beskär grenar?

För att skapa en badkvast är vanlig ek, kanadensisk, kaukasisk ek lämplig. Oftast växer dessa mäktiga träd i lövskogar. Det är bättre att gå för att skörda grenar från staden och motorvägarna. Det är lämpligt att hitta ett träd med en spridande krona, det är från det som en bra högkvalitativ och läkande kvast för ett bad kommer att visa sig. Det är bättre att inte välja för kraftfulla träd med en höjd av mer än 10 m. I det här fallet är yngre mer lämpliga, cirka 3 m. Du bör välja träd som växer i skuggan.

Det är nödvändigt att noggrant undersöka bladen på det valda trädet .… De ska vara gröna med en rik färg. De får inte vara vridna, skadade eller ruttnade eller mögliga.

Ekens krona ska visuellt se friskt ut. Om de hamnar i en arm av gamla eller uppätna löv, tas de bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att följa upphandlingsreglerna

  • Rivskott från unga träd med små löv.
  • Du kan inte förstöra unga ekar, annars leder det till deras död.
  • Grenar skärs av en ek en gång om året. Nästa år kommer nya skott att dyka upp på klippplatserna.

Vanligtvis skördas ekkvastar i reserv, så du bör inte begränsa dig till bara en ek . Många bryter grenar med händerna, vilket inte är sant. Det är lämpligt att fylla på beskärningssaxar och klippa av skotten med den. De mest hållbara produkterna är gjorda av träd som växer på höglandet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur stickas en kvast korrekt?

Många är intresserade av frågan om hur man korrekt knyter en kvast. Detta är lätt att göra om du följer vissa regler och utför arbetet steg för steg.

  • Först och främst måste du ta bort grenar som är domna och på vilka det finns väldigt få blad. Antalet grenar vid länkning väljs individuellt.
  • Tillverkningen av ett badtillbehör kan göras på olika sätt. Det görs genom att sticka med en boll eller i form av en spade. Bollstickning anses vara ett enklare sätt. För att göra detta måste du lägga kvistarna i en cirkel och göra det jämnt. Resultatet är en lös kvast med bra volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också montera en kvast i form av en spade. I det här fallet läggs stavarna platta på de tidigare lagda grenarna och pressar dem något. För att göra produkten tätare läggs bladen ut så att de ser ut med utsidan i mitten. Tjockare grenar ska placeras i mitten och tunna skott ska ligga på kvastens utsida.

  • För att göra produkten mer hållbar är det lämpligt att fixa den på 2 ställen.
  • På platsen för handtaget tas bladen bort med 10–12 cm. Handtagets mått måste motsvara handen till ägaren av badtillbehöret. Vanligtvis är dess storlek 3-5 cm. I det här fallet är det bekvämt att hålla kvasten i handen och använda den. Det är bättre att linda handtagets kanter med en trasa eller medicinskt bandage.

Att använda för många grenar är opraktiskt, eftersom det kommer att vara obekvämt att hålla kvasten, och handen blir snabbt trött. Dessutom är det inte särskilt trevligt att bada med en sådan produkt. För liten blir ineffektiv. Ett sådant tillbehör är endast lämpligt för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur torkar man?

Efter att ha klippt grenarna ska de försiktigt läggas ut på en skuggad plats i 1 lager. Därefter samlas ämnena upp och transporteras. Grenarna ska inte packas för hårt, annars kan de överhettas på vägen och bli oanvändbara.

Vanligtvis tål ekkvastar flera förfaranden . Korrekt torkning kommer att förlänga livslängden för dessa föremål. De torkas i välventilerade rum utan hög luftfuktighet. Ofta förbereder ångbadälskare speciellt separata rum för torkning, där ekgrenar läggs ut.

Det bästa stället att torka badtillbehör på är vinden . I avsaknad av vind kan de läggas ut i korridoren, i en torr källare, samt hängas i garaget, på balkongen eller loggian. Du kan också slå in dem i papper och lägga dem i en kartong. Överväg torrfrysning eller vakuumförpackning. Dessa produkter erhålls bäst efter torkning under dubbeltak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att placera föremål som ska torka på hyllor, golv eller bänkskivor. För att få dem att torka snabbare läggs de i 1 nivå.

Under torkning placeras inte kvastar nära varandra, det bör finnas utrymme mellan dem för luftcirkulation. De första dagarna vänds kvastarna 1-2 gånger om dagen. En vecka senare, när bladen är väl torra, kan du ta ett badtillbehör och gå till ångbadet. En färsk kvast är också bra för ett ångbad, men när du blötlägger den bör du använda varmt vatten, inte varmt vatten.

Efter slutlig torkning lagras produkterna. Förvara tillbehör av ekgrenar för ett bad på platser som är väl skyddade från solens strålar . De ska inte hängas nära en radiator, spis eller öppen spis.

När man torkar kvastar inomhus är det absolut nödvändigt att utesluta närvaron av främmande lukt, annars kommer den att tränga in i bladen och förbli där tills kvasten används . Om du följer reglerna för upphandling, torkning och lagring, kommer sådana produkter att vara lämpliga i 2 år. Om de lagras felaktigt börjar kvastarna tappa sitt attraktiva utseende, blir gula och aromen ändras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lägga till grenar av gran, bergaska eller eukalyptus till handgjorda kvastar. Produkterna kommer att bli mer intressanta, samtidigt som de läker mer. Med ett regelbundet besök i ångbadet kan ett sådant badtillbehör bli ett mer ekonomiskt alternativ än ett köpt alternativ.

Rekommenderad: