Marquis (83 Bilder): Vad är Det? Typer Av Markiser. Hur Gör Man En Markis Med Egna Händer? Översikt över Vertikala Markiser För Balkonger Och Armbågsmarkiser, Solskydd Mm

Innehållsförteckning:

Video: Marquis (83 Bilder): Vad är Det? Typer Av Markiser. Hur Gör Man En Markis Med Egna Händer? Översikt över Vertikala Markiser För Balkonger Och Armbågsmarkiser, Solskydd Mm

Video: Marquis (83 Bilder): Vad är Det? Typer Av Markiser. Hur Gör Man En Markis Med Egna Händer? Översikt över Vertikala Markiser För Balkonger Och Armbågsmarkiser, Solskydd Mm
Video: Montering av markiser Bygghemma.se 2024, April
Marquis (83 Bilder): Vad är Det? Typer Av Markiser. Hur Gör Man En Markis Med Egna Händer? Översikt över Vertikala Markiser För Balkonger Och Armbågsmarkiser, Solskydd Mm
Marquis (83 Bilder): Vad är Det? Typer Av Markiser. Hur Gör Man En Markis Med Egna Händer? Översikt över Vertikala Markiser För Balkonger Och Armbågsmarkiser, Solskydd Mm
Anonim

Markiser används ofta i byggbranschen. Från materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad de är, vilka fördelar och nackdelar de har, vad deras typer är. Dessutom kommer vi att berätta hur du väljer dem korrekt, monterar dem och gör dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Ordet "markis" betyder "tygskydd från solen ". Den består av en lätt ram med en polymerbeläggning, en tygmarkis (dragduk) med en speciell impregnering, samt en kontrollmekanism. Kapellet kan skilja sig åt i storlek, form och har många sorter. Baserat på syftet kan den ha en annan design.

Den är avsedd för utomhusbruk, därför är den gjord av praktiska material av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Markiser monteras på terrasser, verandor, fasadväggar i byggnader, fönster, balkonger. De kan ses i vinterträdgårdar, sommarkaféer, shoppingpaviljonger. De tjänar flera funktioner, till exempel:

  • skugga öppna områden från ultravioletta strålar;
  • skapa bekväma förutsättningar för rekreation;
  • skydda dörröppningar, fönster från nederbörd;
  • dekorera byggnadens arkitektoniska koncept.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan markiser och vanliga visir är närvaron av en vikningsmekanism så att du kan trycka in och ut strukturen. Markisens baldakiner har en lutningsjustering. Tack vare detta kan de skugga olika delar av webbplatsen.

Med hjälp av dessa strukturer är utrymmet zonindelat. Till exempel används de för att skydda uteserveringar från nyfikna grannar eller människor från gatan. Mindre vanligt används markiser för att skugga växter i trädgården och isolera trädgårdens rekreationsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Markiser har många fördelar. De är mångsidiga, funktionella och estetiskt tilltalande .… Fördjupa visuellt fasaden på byggnader, öka deras respektabilitet. Bidra till skapandet av mys.

De är praktiska och hållbara, enkla att använda och enkla att installera .… Markisskyddstak skyddar husets väggar från överhettning, sänker temperaturen inne i lokalen med flera grader. De lastar inte bärande väggar.

Produkterna är kompakta och kan monteras för förvaring under vintersäsongen. Valet av produkter är mycket olika, i säljarnas linjer finns det alternativ för varje smak, färg, arkitektonisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter behöver inte specialiserade stödelement och fästelement … De är monterade direkt på strukturens vägg. Endast en liten del av modifieringarna, som kännetecknas av imponerande dimensioner, monteras separat.

Du kan installera dem utan hjälp av proffs, vilket sparar din budget. Skjul kan inte bara ha manuell utan också fjärrkontroll. De är mobila, lätta att transportera, opretentiösa i underhållet och har en uttrycksfull design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Passar perfekt in i stadsbilden och naturlandskapet . De är inerta mot eld, ger inte bländning, i de flesta fall fixeras de bara på fasadens vägg. Kyl lokalerna effektivt och minska kostnaden för luftkonditioneringen.

Tillsammans med fördelarna har markisen flera nackdelar. Markisbeläggningar är inte konstruerade för tunga belastningar. Det är det som tvingar dem att vika för vintern.

Vissa strukturer tål inte vindbyar och långa regnskurar. Detta problem löses dock med speciella sensorer för automatisk vikning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Alla typer av solskyddssystem utomhus kan klassificeras enligt olika kriterier. Tillverkare producerar en mängd olika produkter . Till exempel, förutom de vanliga alternativen, finns det en dubbelsidig markis till salu.

Förutom de vanliga gatsorterna kan du idag köpa modeller för vinterträdgården, fönster och dörrar och balkonger. Markismaterial kan vara traditionellt, transparent, tätt, klassiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats

Baserat på platsen, fördela fönster, balkong, terrass, pergola typer av markiser . Baserat på tillämpningsområdet har varje produkttyp sina egna skillnader.

Fönster alternativen inkluderar flera rader, dessa inkluderar rulle, korg (hopfällbar och stillastående), front, displayändringar. De är små i storlek, kan vara raka, sfäriska, lutande.

Fönstermarkiser är ofta utrustade med en automatisk drivenhet. Detta förenklar produktens funktion och gör det bekvämt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terrasserad fasadsystem är komplexa. I expanderad form hålls de av spakar-armbågar, på grund av vilka de kallas armbågar.

Principen för konstruktionen är manuell och automatisk. Det monterade armbågen markisen förvaras i en kassett. Tack vare detta är det pålitligt skyddat från ogynnsamma yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Balkongmodell när det är öppet ser det ut som ett böjt tak med ett originalvisir. Den centrala delen av avgången är utrustad med en längsgående balk som reglerar taket.

Infällbara system kan fungera på grund av automatisering, utrustade med en speciell enhet som avläser vädret tack vare en fotocell och andra sensorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pergolas är utrustade med 2 eller fler stödelement . Detta eliminerar sannolikheten för deformation av strukturen under påverkan av vindstilla vindar. Komplexiteten i utförandet av modellerna varierar.

Främre visningsalternativ dekorerar bostadshus, terrasser, verandor. De är oersättliga ovanför fönstren under taket, de kan bli en dekoration på vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom konstruktiv mekanism

Färdiga markiser är klassisk, hopfällbar och glidande, öppen och stängd . Ändringar öppen vy det enklaste och billigaste. De är en struktur med en axel på vilken banan lindas.

De installeras i närvaro av ett visir eller en nisch som skyddar arbetsmekanismen. När markisen installeras på en öppen fasad måste systemet vara halvstängt eller stängt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana sorter är indelade i 2 typer: halvkassett och kassett . De första versionerna har en arbetsaxel och en markis skyddad av en övre låda och en glidstång. När markisen är monterad är tygaxeln delvis öppen i botten.

Produkter stängd typ utrustad med ett speciellt fodral som skyddar öppnings- och stängningsmekanismen från negativa yttre faktorer. De är mer praktiska, de kan ha en mängd olika mönster (träimitation, kromstruktur), belysning och högtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infästning av strukturer kan vara extern och intern . Varianter av den första typen fästs direkt på fasaden, den andra på fönsterramen. Kontrollmekanismen är mekanisk, automatisk, fjärrkontroll.

Varianter med inbyggd elektronik mer hållbar. De har mindre slitage på styrmekanismen, korrekt öppning och stängning av systemet. Deras ram skadas sällan under drift. Vid dåligt väder viker automatiseringen självständigt duken och lägger den i den befintliga lådan.

Infällbara system kan täcka stora områden. Därför används de för att utrusta gatukaféer och handelsgolv. Under vintersäsongen är de vikta. Modeller kan vara lakoniska eller dekorerade med lambrequins.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drivkraft

Systemets mekanism är spakrulle, med en enda rotationsaxel och markis . Det första typsystemet är utrustat med två fällbara armar som lindar upp de hängande textilierna från axeln.

Kupolmekanismens stödbågar har en rotationsaxel. Dessutom kan deras form, längd, höjd vara olika. En sladdkontrollmekanism kopplar ihop alla bågar.

Bild
Bild

Marquisolette - 2 -delat system … En av dem skyddar området, den andra behövs för att skapa ett visir. Förhållandet mellan båda delarna kan justeras.

Den manuella kontrolltypen är mask och tejp . Den första används i hävstångsrullversioner av små storlekar, den andra-i enheter av korgtyp. Tunga indragbara strukturer drivs av en elektrisk drivenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom geometrisk orientering

Geometrin för markisens solskyddssystem är horisontellt, vertikalt, lateralt … Produkterna på varje linje har en justerbar lutningshöjd, vilket ökar deras användarvänlighet.

Horisontell utomhusmarkiser är populära alternativ för lusthus, terrasser, balkonger. Utåt ser de ut som vanliga armbågsmodeller. De har en förbättrad design tack vare kassetten och ytterligare funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ är de färdiga klassisk eller infällbar lambrequin . Den andra typen är bättre, den ger ytterligare skydd mot solen, vindbyar och nederbörd. Produkter av denna typ har både horisontella och vertikala markiser.

Fördelen med strukturerna är användarvänlighet på grund av steglös justering av vinkellutningen (upp till 90 grader). Dessa system öppnar inte bara helt, utan också delvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal solskyddsmedel motsvarar uppifrån och ner. Visuellt liknar de gardiner som förädlar utrymmet, skyddar det från sol, regn och vind. Deras låda är kantad och rundad.

De skiljer sig från traditionella öppna markiser genom att materialrörelsen inte utförs längs repen, utan längs de befintliga guiderna. Strukturer med styrningar sträcker sig jämnare, deras täthet är mycket bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sida kassettmodellen är fixerad på väggen, fasaden, andra vertikalt placerade ytor. Om dessa grunder inte är tillgängliga, fixas det med hjälp av metallställ.

När det stängs lindas materialet på en trumma och döljs i en kassett. För att öppna systemet, dra i handtaget på sidan av profilen. Rulla markisen öppnas med en rulle som ger fri glidning när du öppnar och stänger markisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lutande system är raka (vitrin), korg (kupol) . Showcase -modifieringar är enkla att installera och har en fyrkantig form. Fästs horisontellt.

Dome (korg) typer av strukturer har en halvklotform . De är dekorativa och estetiskt tilltalande. Används vid design av butiker, restauranger, kaféer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det hopfällbara kupolmarkisen kommer att understryka fasaden på alla byggnader … En fläktmarkis dekorerar ofta dörrarna till butiker, restauranger, kaféer, fönster. Den fästs på väggen med hjälp av konsoler och har ett ovanligt utseende.

Förutom modifieringar av den ensidiga typen, tillverkas även tvåsidiga modeller idag. Dessa markiser är utformade för att skugga stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Ramen för markisskydd är gjorda av aluminium eller rostfritt stål med en skyddande beläggning … Stålsorter ökar konstruktionernas vikt.

Markiser är gjorda av tre typer av råvaror: akryl, PVC och polyester. Varje typ av material har sina egna egenskaper.

Akrylarket är hållbart och särskilt motståndskraftigt mot blekning . Har hög luftgenomsläpplighet, hållbarhet, höga dekorativa egenskaper. Det kan vara klassiskt och texturerat, monokromatiskt, med ett tryckt tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -film har en slät blank yta . Avser budget tält material. Optimalt stark, inert mot temperaturfluktuationer. Skiljer sig i hög elasticitet, utan belastning tar den sin ursprungliga form.

Polyestertyg är inte lika populärt . Det är dekorativt, men inte motståndskraftigt mot blekning. Den används för säsongsskydd av verandor, terrasser, öppna verandor och lusthus.

För att öka skyddande egenskaper behandlas markiser med antiseptiska, ultravioletta, smutsavvisande impregneringar. Teflonbeläggningar stöter bort damm, smuts, sprider UV -strålar och förhindrar att veck och veck bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Produktparametrar varierar. Typiska alternativ för fönster och dörrar är markiser med en längd av 0, 4-1, 3 m och en bredd på 0, 15-0, 4 m. Köpare väljer ofta modeller med måtten 70x350 cm.

Analoger som skuggar sommarkaféer och lusthus har olika dimensioner. Deras längd kan vara 2-3 m eller mer, bredden väljs beroende på det område som behöver skuggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markisens räckvidd kan vara upp till 5 m. Avlägsnandet av modifieringar för vinterträdgårdar når ibland 6–7 m. Längden på enskilda strukturer motsvarar måtten på fönster, dörröppningar, balkonger.

När du använder fästen med fästelement på sidorna av fönstret motsvarar panelens förlängning deras längd. Den maximala storleken på markisen i längd är upp till 12-14 m. Att bära ut korgmarkiser är 70-200 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Olika ledande märken bedriver tillverkning av gångjärn. Till exempel tillverkas kvalitetsprodukter av företaget Markiza.ru . Varumärket säljer markiser av kassett, armbåge, vertikala typer, pergolamodeller med elektrisk och manuell styrning. Produkterna är utformade för skuggning av fönster, lusthus, terrasser, olika typer av verandor och bad.

Tillverkare har kvalitetsändringar Warema och Sportstyle . Varumärken levererar till vår marknadsram och markisstrukturer komplett med pålitliga högkvalitativa beslag, tillverkade enligt avancerad teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Warema -företaget säljer markisstrukturer inte bara med akrylduk, men också med speciella Screen och Soltis solskyddsmedel … Den första typen av textil har en nätstruktur. Den sprider infraröda och UV -strålar, deformeras inte, motstår blekning.

Den andra vävnaden har en fin porös struktur. Det klarar bra att skydda det skuggade området från överhettning, har mekanisk styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

ZIP-presenningar av varumärket kännetecknas av styv fixering av textilier i guider . Detta gör att de kan motstå vindbyar. På grund av sin struktur kan de användas som myggnät.

Franska märket har bra material för markiser Dickson Constant . Produkter av varumärket fungerar i mer än 10 år och behåller sin ursprungliga estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val och installationstips

Om du väljer en viss markismodell för installation i landet eller fasaden på ett lanthus måste du ta hänsyn till ett antal kriterier. Inledningsvis är det nödvändigt att välja rätt markismaterial . Vanligtvis är det ett akrylmaterial med hög säkerhetsmarginal, motståndskraft mot vatten, fukt, damm, ultraviolett ljus.

Det är viktigt att vara uppmärksam på produktens ram . Aluminiumrör anses vara det bästa materialet. De är mindre känsliga för rost än andra material. Mekanismen kan vara antingen manuell eller automatisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer markiser baseras de på produktens storlek, dess längd, bredd, konstruktionstyp och fästelement. Kapellens parametrar ska motsvara det område där du vill skapa skuggan.

Detta tar också hänsyn till den harmoniska kombinationen av markisen med fasaden. Du måste köpa en struktur från en pålitlig leverantör som garanterar produkternas kvalitet och tillförlitlighet.

Kostnadsmässigt är öppna system billigare än kassettdesigner. De andra alternativen är dock mer pålitliga .… De fastnar praktiskt taget inte när de öppnas och stängs på grund av deras skydd mot yttre störningar.

Bild
Bild

Installation av strukturer är enkel. Väggens sektioner för fixering av markisen måste vara pålitliga och hållbara. Om det behövs förstärks de med hjälp av kemiska ankare som fyller tomrummen med en speciell härdande förening.

Typ av infästning beror på själva fasaden. Till exempel används självgängande skruvar för en träbyggnad. För murade väggar - dubbar. Om installationen kräver genomfästning (till stolpen) används bultar. Väggtjockleken vid montering av den infällbara markisen måste vara minst 150 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsplatsen bestäms med hänsyn till vindens riktning och styrka. De flesta produkterna är utrustade med fästelement för vindhastigheter upp till 12 m / s.

Det är bättre att montera och demontera systemet med en assistent . Markiserna har ganska kraftfulla fjädrar, om de hanteras vårdslöst kan de orsaka skada.

För att säkerställa att vatten dräneras snabbt från baldakens yta måste takets lutningsvinkel vara minst 15 grader.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att göra din egen soltak, måste du följa de grundläggande stegen i steg-för-steg-instruktionerna

  • Bestäms med installationsplatsen för det hängande markisen, mått . Ett ljusfärgat, icke-blekande akrylark med en textur du gillar är beredd. Köp ihåliga aluminium- eller stålrör och en vikmekanism.
  • Markisens arbetsmekanism fästs på husets vägg med hjälp av de fästen som medföljer produkten . Om duken ingår i paketet fästs den på ramen med motsatt sida.
  • Om duken köps separat fästs ena sidan av den på rullningstrumman, den andra på ramen .… Detta kan göras enligt instruktionerna som alltid är anslutna till enheten.
  • Ramens bas består av U-formade rör … Den är fixerad på önskad höjd på en axiell gångjärnsmekanism till konsolerna som är bultade på konstruktionens vägg.
  • Panelens kant, som ligger mittemot trumman, är fäst vid ramen … När rullningsmekanismen är aktiverad börjar trumman rotera. Materialet lindas runt det, varefter vikningen av ramen börjar.
  • Installationen av produkten utförs med maximal möjlig sträcka av material . Under vindstilla eller regn kommer detta att förhindra att strukturen sjunker och förlänga dess livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Skötsel av markisen måste vara korrekt och i rätt tid .… För vintern demonteras den eller läggs i ett speciellt lock. Cirka 1-2 gånger om året servas produktenheterna: de byter smörjmedel, justerar elementen.

Vid behov rengörs trasan med en torr borste. Om det är nödvändigt att tvätta tältet, använd en mjuk svamp och tvålvatten. Användning av aggressiva kemikalier är uteslutet. Sådana medel skadar banans yta.

Om baldakinen inte har sensorer som bestämmer vindens styrka rullas produkten upp på egen hand vid dåligt väder. De gör detsamma när de lämnar hemmet länge.

Det är oacceptabelt att hänga olika föremål på markisen som kan skada duken och få strukturdelarna att kollapsa.

Rekommenderad: