Takar Till Badhuset: Hur Man Gör Dem På En Gavel Och Ett Sluttande Tak? Sätt Att Installera Taksystem Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Takar Till Badhuset: Hur Man Gör Dem På En Gavel Och Ett Sluttande Tak? Sätt Att Installera Taksystem Med Egna Händer

Video: Takar Till Badhuset: Hur Man Gör Dem På En Gavel Och Ett Sluttande Tak? Sätt Att Installera Taksystem Med Egna Händer
Video: InnoCarnivalen Bidrag: Badhuset 2024, April
Takar Till Badhuset: Hur Man Gör Dem På En Gavel Och Ett Sluttande Tak? Sätt Att Installera Taksystem Med Egna Händer
Takar Till Badhuset: Hur Man Gör Dem På En Gavel Och Ett Sluttande Tak? Sätt Att Installera Taksystem Med Egna Händer
Anonim

Varje ägare till ett privat hus eller sommarstuga drömmer om ett badhus av god kvalitet på platsen. Ofta utförs konstruktionen på egen hand utan inblandning av specialister. Det är verkligen inte svårt att göra detta, men du måste ha viss kunskap inom detta område.

Artikeln diskuterar de vanligaste alternativen för ett badtak, beskriver deras huvudsakliga egenskaper, fördelar och nackdelar . Och uppmärksamhet ägnas åt förfarandet för installation av taksystemet för de viktigaste typerna av tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket tak ska man välja?

När man bygger ett bad måste man vara särskilt uppmärksam på taket. Den måste vara stark, tåla väl kondens från ånga som stiger upp från ångrummet och lägger sig på takets insida. För att taket ska hålla så länge som möjligt är det vettigt att lägga en vatten- eller ångspärr. Moderna tillverkare erbjuder ett stort urval av kvalitetsbyggnadsmaterial som kan användas för detta ändamål.

Bastotakets form spelar dock också en viktig roll. Eftersom de flesta moderna bastur är byggda av trä kan de täckas med alla typer av tak. När du väljer en takform bör följande egenskaper beaktas:

  • badets närhet till vardagsrummen;
  • väderförhållanden och temperaturregimer i det område där byggnaden kommer att ligga;
  • jordtypen och styrkan hos badgrunden;
  • byggnadens tekniska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

I processen med att bygga ett bad kommer frågan om att välja taktyp att uppstå. Detta är en av de viktigaste byggelementen, därför ställs särskilda tekniska krav på den. Takets form för ett bad kan vara:

  • enkel lutning;
  • gavel;
  • multi-lutning.

Var och en av de listade alternativen har sina egna egenskaper som bör beaktas under konstruktionen. För närvarande är de vanligaste de två första typerna.

Sådana tak orsakar inga svårigheter under konstruktionen, de utför väl sina huvudsakliga funktioner för att skydda mot fukt från utsidan och behålla värme från insidan.

Bild
Bild

Utseendet på ett bad med enkel lutning är ett plan som ligger i en lutning av 10-20 grader. Ett sådant tak har ingen ås. Konstruktionen av ett sluttande tak är inte svårt, det kan göras ganska snabbt. En betydande fördel kommer också att vara att detta alternativ är det mest budgetmässiga och kräver minimala finansiella kostnader.

Denna typ av tak kommer att vara optimal för små rum eller bad i omedelbar närhet eller i anslutning till huset . Den enda nackdelen är att på grund av den bildade vinkeln kommer vindrummet att reduceras avsevärt. Och även när det gäller värmebesparande egenskaper kommer det att vara sämre än andra typer av tak.

Bild
Bild

Ett gaveltak anses vara standard för ett bad. Det uppfyller effektivt sitt syfte och är lätt att tillverka. Kostnaderna för ett sådant tak är också låga - du behöver bara välja material av hög kvalitet . Gaveltaket utmärks av åsens läge. Den kan placeras exakt i mitten eller växla åt vilket håll som helst. Ett sådant tak är inte lämpligt för små rum, det kommer att se skrymmande ut och inte särskilt lämpligt. För vanliga eller stora bad är ett gaveltak det bästa alternativet.

Flerbackeformen används nästan aldrig när du bygger ett bad på egen hand, eftersom det är ganska problematiskt att skapa det på egen hand kan många tekniska misstag göras, vilket i slutändan kommer att leda till behovet av att locka specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av spärrsystemet

För konstruktion av badväggar är det lämpligt att använda ett timmerhus från en stock eller från en bar. Trä är det mest praktiska, hållbara och naturliga materialet för ett bad . Det är lätt att skapa en sådan grund med egna händer efter att ha rensat och förberett webbplatsen. Blockhuset kan monteras av färdiga material eller så kan du självständigt bearbeta varje detalj i det framtida badet. När du förbereder trädelar för ett timmerhus är det nödvändigt att vara uppmärksam på om de är impregnerade med ett speciellt skyddsmedel.

Om tillverkaren inte har gjort detta kommer det inte att vara svårt att bearbeta virket själv . Detta krävs för att materialet inte ska påverkas negativt av höga temperaturer och fukt. I detta skede är det viktigt att skapa ett pålitligt stöd för att fästa taket ytterligare. Många referensböcker och diagram hjälper till att korrekt grunda grunden och sätta timmerhuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

När fundamentet och väggarna är installerade är det nödvändigt att bestämma vilken typ av tak det framtida badet har och sedan fortsätta med beredningen av rambasen . Frågan uppstår ofta hur man fäster ett fackverkssystem till ett hackat bad. Du måste förstå att den ska vila på basen - Mauerlat, som i sin tur är fäst direkt på väggarnas toppar. Den ska vara gjord av plankor eller tjocka träbjälkar. Detta är det enda sättet att jämnt fördela belastningen på byggnadens väggar och fundament. För större stabilitet i taket krävs att ett speciellt förstärkt bälte fästs på väggarna, i vilka speciella fästelement för Mauerlat är monterade.

Det kan endast undvikas om badet är kompakt i storlek och taket är tillverkat av lätta material . Istället för ett pansarbälte används ibland ankarbultar, som också fungerar väl som extra stöd. För större tillförlitlighet kan du använda ytterligare delar - åtdragningar, stolpar, hoppare och mycket mer. Det rekommenderas att montera på marken - på detta sätt blir arbetet snabbare och säkrare.

Så att badprocessen inte drar ut är det meningsfullt att inte arbeta ensam utan att involvera 2-3 assistenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mono-pitched

När du väljer denna typ av tak måste du korrekt beräkna vinkeln på dess lutning. Snö bör inte ansamlas på taket eller vatten stagnerar, förr eller senare kommer onödig fukt att sippra in i byggnaden . Om badhuset ligger i ett område där nederbörd sällan faller, kan du klara dig med en lutning på 30-35 grader, om snöfall och skurar är frekventa, bör vinkeln ökas till 45-50 grader. Lutningen ska i alla fall inte vara helt plan eller lutad i en trubbig vinkel.

Fästningen av spärren på badets väggar bör utföras enligt följande: först och främst är det nödvändigt att beräkna i förväg vad takets lutning kommer att vara och att bygga stödstrukturen med den nödvändiga höjdskillnaden. Därefter måste du installera under takbjälkarna - horisontella balkar, som samtidigt ger strukturen styvhet och fördelar belastningen på stöden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spärren måste täcka hela byggnadens spann. Ytterligare stöd får inte användas om badområdet är mindre än 4,5 m2. Annars är det nödvändigt att använda det så kallade spärrbenet - en fasad balk som dessutom stöder taket . Spärren är fastsatta på stödväggen underifrån och uppifrån. För att säkerställa en tätare kontakt mellan delarna kan du göra speciella utskärningar på dem.

Långa stålspikar och styv tråd används för anslutningen . När du bygger ett sluttande tak är det nödvändigt att se till att taket sträcker sig bortom väggarnas gränser med några centimeter. Detta skyddar timmerhuset mot onödig fukt och solljus.

Bild
Bild

Gavel

Innan du bygger ett sådant tak måste du bestämma hur spärren ska appliceras. Det enklaste att tillverka är hängande eller skiktade takbjälkar . För ett badhus, inuti vilket en bärande vägg ligger, är det vettigt att välja en skiktad typ. Spärrens ovansida är fäst vid balk- eller åsstången. För konstruktionens stabilitet är det i detta skede vettigt att använda stödstolpar, korrekt fördela dem i höjd.

Först fästs stöden på väggarna i byggnaden, sedan längs en horisontell remsa . Spärren är spikade på takets ås. Överdriven öppning i takets nedre del bör undvikas, eftersom de kommer att påverka timmerstommen negativt i framtiden. Därför är det bättre att fästa spärren på väggarna med skärmetoden med en eller två tänder (spikar).

Så att delarna inte rör sig åt sidan är det värt att dessutom installera metallhörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För det för att bygga en upphängd takkonstruktion måste du göra flera stavar (byggnadsstolar) och fästa dem på takets bas . Deras storlek och antal beror på byggnadens yta och lutningsvinkeln. Därefter installeras spärrarna omväxlande, fästs på åsens tvärstång från ände till ände genom att skära eller skruvas in med bultar. När du bygger hängstolar bör ytterligare verktyg användas - åtdragning och överdrag.

De kommer att lägga till ytterligare styvhet och stabilitet på taket . Spärren är fästa på badhuset från timmerhuset med hjälp av skjutstöd - speciella delar som säkert fäster taket till basen, men samtidigt låter dig lämna ett litet utrymme för byggnadens krympning. Detta hjälper till att undvika deformation av badet, vilket kan uppstå över tid. Taket fästs på den övre balken med gångjärn eller specialbultar.

Rekommenderad: