Abash För Ett Bad: Hyllor Gjorda Av Trä, Termoskölj Och Foder, Träskivor. Vad är Afrikansk Abachi? Abash Nackstöd I Bastun

Innehållsförteckning:

Video: Abash För Ett Bad: Hyllor Gjorda Av Trä, Termoskölj Och Foder, Träskivor. Vad är Afrikansk Abachi? Abash Nackstöd I Bastun

Video: Abash För Ett Bad: Hyllor Gjorda Av Trä, Termoskölj Och Foder, Träskivor. Vad är Afrikansk Abachi? Abash Nackstöd I Bastun
Video: TINY BATHROOM STORAGE + ORGANIZATION | Only 4x4 Feet 2024, April
Abash För Ett Bad: Hyllor Gjorda Av Trä, Termoskölj Och Foder, Träskivor. Vad är Afrikansk Abachi? Abash Nackstöd I Bastun
Abash För Ett Bad: Hyllor Gjorda Av Trä, Termoskölj Och Foder, Träskivor. Vad är Afrikansk Abachi? Abash Nackstöd I Bastun
Anonim

Vem älskar inte ett ryskt bad? Al, asp, lind, cederträ, lärk användes traditionellt för sin dekoration i Ryssland. Sedan 90 -talet av 1900 -talet började abash användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Abash kallas en ek eller lönn som växer i afrikanska tropiska skogar, främst i länderna i Kongo, Kamerun. Den tillhör malva -familjen, bladen liknar lönn och liknar öppna handflator. Afrikas invånare kallar detta träd annorlunda: samba, abachi, obche. Namnet abash kommer från trädets enorma storlek. Rasens specificitet är följande:

  • Abash växer enskilt och upptar ett stort område;
  • i höjd kan den nå 50 m, och i omkrets 2-2,5 m;
  • trädets grenar ligger nära toppen, så det finns inga knutar på stammarna, liksom färdiga brädor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Abasha trä började användas relativt nyligen på grund av tyskarnas praktiska egenskaper. På 50 -talet av 1900 -talet nära Bremen, under reparationen av ångledningen, användes brädor från förpackningen av afrikanska produkter som beklädnad.

Med en kraftig het ström av vattenånga, värmdes inte abash -brädorna upp, utan värmdes bara något. Sedan dess började tyskarna, och efter dem norrmännen, använda abash för bad och bastur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Träet i denna afrikanska ek har en porös struktur, därav lättheten, men i paus är det hårt och fjädrande … Låg värmeledningsförmåga observeras i trä av denna träslag. Därför kan du inte bränna dig på det. Sådan timmer är utmärkt för sittbänkar i en bastu eller ångbad, eftersom det inte blir särskilt varmt. Fuktinnehållet i abashaträ är bara 12%, därför kommer materialet att behålla sin ursprungliga form länge.

Bild
Bild

Här är de viktigaste tekniska egenskaperna hos abash

  • Efter att träet har torkat till 12% fukt blir dess densitet 350 kg / m3 . I strukturen liknar abash polystyren.
  • Den specifika tyngdkraften når 0,55 g / cm2 . Man kan dra slutsatsen att ju mindre massan av trä, desto mindre densitet, och därför värms det upp mindre.
  • Den maximala böjkraften är 528 kg / cm2

  • Virke har släta kanter , inga knutar, inga hartsaktiga luktar även vid höga temperaturer.
  • Afrikansk ek resistent mot olika atmosfärstryck och påverkan av den yttre miljön.
  • Minskad värmeledningsförmåga och värmekapacitet … När den kommer i kontakt med människokroppen uppfattar den snabbt dess temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt bearbetningstekniken måste den afrikanska eken, efter att den har huggits ned, torkas inom 2 dagar, eftersom träet blir blått eller svartnar. Och det kommer inte längre att vara möjligt att eliminera denna defekt.

De främsta positiva egenskaperna hos Abash är flera punkter

  • Lätt att bearbeta, lätt att slipa och polera . Under lång tid deformeras den inte och krymper inte.
  • På grund av den låga fukthalten, timmerets utseende förblir presentabel länge och ändrar inte färg .
  • Attraktiv träfärg . Välfärgat.
  • Afrikanska ekbrädor kan lätt att såga och borra hål utan rädsla för att spricka. Träytan är mycket behaglig att röra vid.
Bild
Bild
Bild
Bild

De negativa egenskaperna hos träet i detta träd är följande:

  • ganska hög kostnad, så ångbadet i badet, kantat med abash, är inte överkomligt för alla;
  • små sändningar av byggmaterial av hög kvalitet importeras till den ryska marknaden;
  • växternas område för dessa träd minskar katastrofalt varje år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över träalternativ

För närvarande säljs en särskild timmer för beklädnad under varumärket "abash" på marknaden för sågade trävaror, som har specifika egenskaper, en ovanlig struktur och färg. Butiker av byggmaterial för efterbehandling av ångbadet i badet erbjuder följande produkter från abashaträ: bräda, foder, skena, termoskiva, faner, plankor.

Abasha trä kommer inte bara från afrikansk ek, utan också från Centralasien

Naturlig abache har en ineffektiv textur, fibrerna bildar ett lite synligt mönster på ytan, därför kan detta material utsättas för träbearbetning i alla riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abash African har ett spektrum av färger från ljus, nästan vitt, till den rika färgen på bakad mjölk. Asiatiskt trä är det lättaste och mest luftiga i strukturen, så det värms omedelbart eller skärs i faner, eller används som ett motstående material i mindre kritiska områden i badet.

Detta utgör grunden för produktion av timmer för ångrum och försäljning av individuellt färdiga slipade brädor, med utgångspunkt från foder och plankor, slutande med element för att dekorera ett bad.

Standardstorlekar för efterbehandlingspaneler sträcker sig från 1200 m till 2300 m i längd

Bild
Bild
Bild
Bild

Plankor

Okantade och regementsbrädor av afrikansk abash är 15% dyrare än samma produkter gjorda av asiatiskt trä.

När du väljer en inredning för ett bad måste du ta hänsyn till det inte alla byggmaterial från detta underbara trä, som säljs på mässor, har liknande egenskaper … Själva stammen, cirka 30 m lång, sågas till förbehandlade brädor precis vid skärplatsen. Följaktligen kan timmer med olika kvaliteter av materialet komma över i en förpackning.

Solstolar och hyllor för badkomplexet är gjorda av det mest solida brädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

För väggdekoration med klädskiva eller lath tas mjukt trä. När du säljer grossist är det mycket svårt att ta reda på betyg på fodret i paketet. De kommer inte att få öppna förpackningen med plåt innan de säljer och välja det kvalitetsmaterial som krävs, därför är köp av beklädnad för badinredning fortfarande ett lotteri. Endast en specialist kommer att kunna skilja bra material från dåligt material efter dess egenskaper, och en vanlig köpare kommer att lära sig att se subtiliteterna av abashaträ inom 2-3 år efter att han använt sitt bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I butiker kan du hitta till salu afrikanska ekfoder i olika storlekar och kvaliteter till olika priser. Den är indelad i tre klasser:

  • extra;
  • klass A;
  • klass AB.

Man kan dra slutsatsen att inte allt afrikanskt trä har egenskaper i överklass

Övergripande dimensioner skiljer sig åt för olika företag som är involverade i försäljning av byggmaterial. Fodrets tjocklek sträcker sig från 12 till 13 mm, bredden är från 85 till 96 mm och längden är från 2 till 4 meter.

Bild
Bild

Termiska brädor

För att avsluta ångrummet är det bättre att använda värmebehandlade brädor, foder eller skena. Thermoabash har en särskilt ljus, mättad färg, som är mörkare än den naturliga klassiska versionen. Värmebehandling av trä ökar dess mekaniska och biologiska egenskaper.

Anledningen till att abash ännu inte har ersatt lind och asp är den specifika lukten av färskt trä, som är ganska ihållande och obehagligt. För att bekämpa den ihållande lukten använder de också stekning av ångbadet innan de använder ett nytt bad, och placerar cederträblock till spisens spis och bearbetar färskt afrikanskt trä med linolja.

För en radikal lösning används värmebehandlade brädor. Glödgad afrikansk eller asiatisk ek används för tillverkning av trösklar och lameller i form av en vinkel för badhyllor, dörrhandtag och några trimelement som ligger nära värmaren eller ventilation är gjorda av den.

Värmebehandling ökar träets motståndskraft mot sönderfall och förvrängning och ökar livslängden på abash -ytan upp till två decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och hur man använder i badet?

Sanna finsmakare av ryska bad föredrar abachi -beklädnad av två skäl

  • Härlig och bekväm att röra polerad abache yta i ett varmt ångbad eller en bastu kan du inte bränna dig i jämförelse med barrträd och asp. Ivrig besökare på ångrummet försäkrar att de afrikanska trähyllorna och nackstödet liknar extruderat skum när det gäller densitet och svalhet.
  • Det naturliga abashträdet, som odlas i en fuktig tropisk skog, kännetecknas av höga desinficerande egenskaper . Därför, när ett stort antal människor besöker ångrummet, ackumuleras inte patogener på hyllan.

Asiatiskt ekvirke har sina fördelar och nackdelar. Förutom den höga kostnaden har materialet en mycket låg hårdhet. Det är bättre att inte köra in eller skruva in spikar och skruvar i sådant trä. Golvet i badhuset gjord av abachiplankor genomsyras snabbt av en tung vikt. Hyllor, krokar för badtillbehör och klädhängare hängs inte på väggar dekorerade med sådant trä.

Bild
Bild

Var försiktig när du täcker badets väggar med ett så dyrt material. Obekväm vändning eller felaktig hantering av instrumentet kan lämna fördjupningar och ärr på faner.

Enligt svaren från ägarna till sådana ångrum är användningen av asiatisk ek acceptabel under tre förhållanden.

Om hyllorna i ett relativt varmt ångbad blir väldigt varma, särskilt på toppen, blir det ganska svårt att använda dem. Abachi är ett idealiskt alternativ för att avsluta hyllorna i en bastu, medium - för ett ångbad i ett ryskt bad, och i turkiska bad används det inte alls.

Mycket bekvämt material för barn i ångrummet eller omklädningsrummet . Träet i afrikansk eller asiatisk ek är mjukt, det kommer inga repor eller skav från det. Att gå på ett sådant golv med bara fötter är väldigt trevligt.

Bild
Bild

I ångrummet ruttnar golven snabbt av fukt. Detta händer när ventilationen görs felaktigt och sedan golvet är fodrat med abachi -brädor

Ofta är galler tillverkade av afrikanska ekplankor, som läggs ut på det snidade golvet nära spisen. Du kan stå på den med bara fötter. Alternativet att använda abachi som golvbeläggning i tvättsektionen i ett bad praktiseras, eftersom klinkergolvet är olämpligt för detta och är traumatiskt. Gummimattor ser fula ut och uppfyller inte hygienkraven, och trägaller av afrikanskt trä ser estetiskt tilltalande ut och håller länge.

Bild
Bild

Det har märkts att i ångrummet i ett ryskt bad absorberar dyrt trä aktivt vatten, kondens, dofter av björk, eukalyptus och ekkvastar, som används i badproceduren.

Afrikansk ek, tillsammans med andra trädslag, absorberar enkelt olika lukter och folkmedicin för hudens kropp, händer och ansikte. Du kan inte komma in i ångrummet dekorerat med sådant trä med flytande tvål och schampon, honung och chokladmasker för huden.

Om ångrummet är fodrat med abachi -skivbricka, tvättas fodret efter alla badprocedurer med rent vatten med en linnetvättduk för att tvätta bort svett och smuts.

Användningen av afrikansk eller asiatisk ek för bad och bastur är ekonomiskt lönsam . Så, i Finland, under byggandet av bastur och bad, står nästan hälften av ytorna inför plåt eller lath av abash, och de bedömer detta som en lönsam investering.

Rekommenderad: