Dekorativ Mossa (58 Foton): Blommar För Dekoration, Färgade Och Andra Sorter, Krukmossa För Hemmet. Hur Odlar Man Levande Mossa?

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativ Mossa (58 Foton): Blommar För Dekoration, Färgade Och Andra Sorter, Krukmossa För Hemmet. Hur Odlar Man Levande Mossa?

Video: Dekorativ Mossa (58 Foton): Blommar För Dekoration, Färgade Och Andra Sorter, Krukmossa För Hemmet. Hur Odlar Man Levande Mossa?
Video: DIY | Propagate Moss with Clay 2024, Mars
Dekorativ Mossa (58 Foton): Blommar För Dekoration, Färgade Och Andra Sorter, Krukmossa För Hemmet. Hur Odlar Man Levande Mossa?
Dekorativ Mossa (58 Foton): Blommar För Dekoration, Färgade Och Andra Sorter, Krukmossa För Hemmet. Hur Odlar Man Levande Mossa?
Anonim

Dekorativ mossa är en ovanlig och växande trend inom inredning. Dessa kan vara både små "holmar" eller florarium, och hela väggar dekorerade med dekorativ mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sådan inredning kommer utan tvekan att bli en höjdpunkt i inredningen. Det gröna hörnet kommer att slappna av, hjälpa dig att känna dig samstämd med naturen. Med speciella vätskor som en laddning kan du ändra anläggningens ton och därmed passa in i interiören. Populariteten av dekorativ mossa beror på ett antal fördelar:

  • säkerhet och miljövänlighet hos mossa;
  • opretentiös vård, som går ut på att klippa växten 1-2 gånger om året;
  • varaktighet;
  • inget behov av ytterligare belysning;
  • hög tillväxt och fyllning av stora utrymmen;
  • frånvaron av ogräs, om vi pratar om landskapsdesign (där mossa planteras, visas ogräs praktiskt taget inte);
  • förmågan att förhindra jorderosion;
  • höga nivåer av ljudisolering av växtväggar;
  • växtens förmåga att bibehålla ett optimalt mikroklimat för människors hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

I landskapsdesign värderas mossa också för sitt vintergröna utseende . Det förblir så under snön, och på våren, i stället för gråsvarta tråkiga områden, kan du beundra frodig grönska. Det ser särskilt bra ut i kombination med natursten, keramik, alpina rutschbanor.

Medan det finns många fördelar med växten när den odlas i trädgården, är det viktigt att komma ihåg att mossa älskar fuktig jord och uppmuntrar till vattenloggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Ur biologisk synvinkel kan mossa och dess blommande sort särskiljas. I det andra fallet glädjer växten ögat med ljus mjuk grönska och stjälkar med rosa blommor. Denna typ av mossa kan användas både inomhus och i landskapsdesign . På landet eller i ett privat hus kan mossa ersätta gräsmattan, dekorera en trä-, sten- eller metallstruktur. Det känns bra i en kruka, på ytan av trädgårdsskulpturer, i rabatter.

Prydnadsmossa används för trädgården och exteriören, medan för inomhusbruk är det bättre att välja en stabiliserad sort . I en sådan växt suspenderas vegetativa processer speciellt på ett sådant sätt att det verkar vara i koma. Detta låter dig avsevärt bromsa tillväxten av mossa, samt ge den en ljus färg, göra den mjukare. Denna mossa blir inte gul och smulas inte. Med hjälp av speciella vätskor kan du få en färgad, liksom en torr, men inte sönderfallande version. Som en stabiliserad växt används ofta renlav, men ur botanikens synvinkel är det en lav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För väggar

Väggarna dekorerade med dekorativ mossa kallas växtväggar. Detta är att dekorera en vägg eller en del av den inte med tapeter och andra välbekanta efterbehandlingsmaterial, utan med mossa . Sådan rumsinredning ser intressant ut på kontoret, i vardagsrummet, i köket, i badrummet. Det gör inte bara interiören unik, utan tjänar också till att rena luften, och hjälper också till att hålla dess fuktighet i balans. Dessutom talar experter om plantans förmåga att rena bioenergetiskt utrymme.

I detta fall används platt, hummocky eller svampig mossa . Användningen av den första låter dig få effekten av en fluffig matta på vertikala ytor. Det går bra med sten och lövväxter. Ofta används den platta sorten för att skapa inskriptioner eller emblem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den svampiga sorten liknar den platta, men det är en mjukare, mer känslig mossa. En annan skillnad är att svampig mossa är mer omfattande, och därför används den för att skapa växtväggar och dekorera hålrum. Det används ofta för att dekorera inte bara väggar, utan också andra ytor.

Tumlad mossa är lämplig för att skapa tredimensionella målningar. Av namnet är det tydligt att det bildar ett slags stötar. Det används sällan i bostadslokaler, det används vanligtvis för att dekorera kontor, administrativa faciliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgården

Flera sorter av dekorativ mossa kan användas för trädgården. Dicranum är populärt . Det ser ut som mjuka gröna "kuddar", vars höjd är flera centimeter. Vanligtvis används för att dekorera vertikala ytor. Om trädgården har våta sandiga jordar, liksom områden som inte är tillräckligt upplysta av solen, kommer leucobry att göra. En mängd blommande mossor är sphagnum. Denna typ av mossa används också när det är nödvändigt att lossa marken.

En mängd olika hypnummos hjälper till att göra natursten eller betong levande och grön . För trädgårdar i japansk stil är göklin optimalt. Växten ser ut som vertikala pelare. Och för att skapa täta tjocklekar används ormbunke, som ser ut som sammetslen snidade ormbunksblad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För interiör

Inuti kan mossa användas inte bara för att skapa växtväggar och inskriptioner, utan också som en inredning. Den kan dekorera olika figurer, kompositioner, läggas i fat, på lampor. Moss ser harmonisk ut i kombination med vatten, till exempel i dekorativa bordsfontäner, kvarnar.

En av trenderna är florarium (akvarier med växter). Kompositioner kan endast bestå av mossa eller innefatta lövfällande växter, succulenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

För att odla mossa måste du hitta en skuggig, fuktig plats. Det bör rensas från ogräs och vid behov jämnas . Mossa förökar sig med sporer. Du kan köpa dem i en specialaffär eller vänta på att mossan dyker upp, vilket skapar speciella förutsättningar för detta. Den första metoden (köp), enligt trädgårdsmästare, är mindre arbetskrävande, gör att du snabbt kan "bygga upp" mossa i stora områden.

Om du gillar att experimentera och inte har bråttom att dekorera trädgården, kan du skapa förutsättningar för oberoende utseende av mossa på platsen . För att göra detta grävs platsen för växten upp, varefter torv och herbicider måste läggas till markens övre lager. Då ska du bara fukta jorden regelbundet och rikligt. Efter 2 år börjar de första "öarna" dyka upp. En tjock matta bildas på 3-4 år. Det är viktigt att återfukta plantorna rikligt under hela tillväxtperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, du kan försöka plantera mossa från skogen eller andra områden där den växer i naturen . För att göra detta grävs små mossdynor ihop med jorden, förs till platsen, fuktas med vatten och pressas till marken. Moss "rester" placeras på ett avstånd av 20-25 cm från varandra. Växten måste tas med en del av jorden så att den snabbt slår rot på en ny plats. Det är nödvändigt att "riva av" det i små lager för att inte skada ekosystemet. Du kan hitta en naturlig matta i barrskogar, i sumpiga områden.

För transplantation används mossa som växer på stubbar, träd, stenar . Efter att växten har grävts är det bättre att lägga den i en låda för att inte skada lagren under transporten. Sedan bör "bitarna" av växten rengöras från löv, grässtrån och skräp, fuktas - och kan planteras på platsen. Trots anläggningens anspråkslöshet är det fortfarande viktigt att veta hur man sköter det ordentligt. Annars kan du inte hoppas på att få en rik grön fluffig "matta", särskilt när det gäller att odla plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första regeln är att regelbundet fukta jorden, särskilt under de första dagarna efter plantering. Mossan vattnas eller sprayas noggrant, så att fukt inte kommer på själva växten . Det är bra att odla en "matta" i skuggan av barrträd och lövväxter, liksom nära vattendrag - här får den en vacker rosa och silverfärgad nyans.

För att dekorera stenar eller stenskompositioner används hypnum, odlat av frön (sporer) . På stenytan, liksom vid plantering av en växt på sluttningarna, fixeras den med flis eller barkstycken. Detta är ett skydd mot glidning av landningar från en lutande yta.

Sådan fixering behövs bara i mossets skede - senare kommer den att kunna "hålla fast" på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera väggarna måste du först förbereda jorden - slipa den med en mixer och späd den med vatten, du får en lerliknande massa . Det appliceras i ett tunt lager och fragment av mossa fixeras (pressas) på det. För bättre "grepp" kan du lägga till kefir eller öl i jorden. "Mattan" som läggs på detta sätt är täckt med en film - detta skapar det nödvändiga mikroklimatet och fixar dessutom det gröna locket. Filmen avlägsnas efter att mossan har rotat sig, tills du bör öppna filmen regelbundet - ventilera och återfukta växten.

Växten kommer att må bra vid en temperatur på 5-35 grader Celsius, men den bör stängas från direkt solljus . När det gäller att odla en växt i det inre är det viktigt att ta hand om högkvalitativ ventilation i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar mossa hemma eller på kontoret, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att befukta luften. Annars blir den blek och hård . Det enklaste sättet att hålla luftfuktigheten på rätt nivå är att använda en luftfuktare. Om den saknas kan du placera fat med vatten bredvid örterna. Naturligtvis bör du inte placera grön inredning nära radiatorer och andra värmekällor eller nära luftkonditioneringsapparater.

En gång i månaden ska damm avlägsnas från mossytan (som regel gäller detta växtväggar eller bulkkompositioner) . Det bästa sättet att göra detta är genom att blåsa kall luft.

Slutligen behöver du inte vidröra eller störa växten på ett eller annat sätt. Det tolererar inte taktil kontakt, dessutom kan du skada mossan och orsaka en försämring av dess utseende och till och med död.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Om gräsmattan inte växer bra på grund av hög luftfuktighet och brist på solljus är detta en utmärkt anledning att ersätta den med mossa. I det här fallet får du en tjock fluffig matta som behåller sin attraktivitet även på vintern.

Mos kan planteras med en fast matta eller förskjutas; slumpmässigt sprida fluffiga öar runt platsen eller vik ett visst mönster eller mönster från dem

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda växten för trädgårdsdekoration - stenytor, träd, stubbar, väggar och tak på byggnader, trädgårdskulpturer

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mossa ser också harmonisk ut på rabatter, liksom på alpina rutschbanor. Den mest populära sorten för att dekorera dessa områden är subulate phlox. I frodiga rabatter ser göklinet bra ut

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att inkludera sphagnum i rabatter. Det främjar bildandet av torv i jord, vilket har en gynnsam effekt på tillväxt och blomning av angränsande växter. Och även sphagnum har en ljus färg, och inte bara grön, utan också rosa, vilket gör rabatterna mycket eleganta

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtväggarna av stabiliserad mossa har blivit inredningens höjdpunkt, ett slags "fönster" från den moderna urbana rytmen i livet till naturen

Bild
Bild

Om området inte tillåter "att ge" hela väggen till anläggningen kan du använda den för att kanta bilden på väggen. Utan tvekan kommer sådan reklam att väcka uppmärksamhet

Rekommenderad: