Bläckpatroner (36 Bilder): Hur Man Drar Ut? Färg Och Svartvita, Kompatibla Och Originalkassetter. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Bläckpatroner (36 Bilder): Hur Man Drar Ut? Färg Och Svartvita, Kompatibla Och Originalkassetter. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut?

Video: Bläckpatroner (36 Bilder): Hur Man Drar Ut? Färg Och Svartvita, Kompatibla Och Originalkassetter. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut?
Video: Hur man får fram färgdetaljer i svartvita bilder i photoshop 2024, Mars
Bläckpatroner (36 Bilder): Hur Man Drar Ut? Färg Och Svartvita, Kompatibla Och Originalkassetter. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut?
Bläckpatroner (36 Bilder): Hur Man Drar Ut? Färg Och Svartvita, Kompatibla Och Originalkassetter. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut?
Anonim

Beroende på utskriftstekniken kan skrivarkassetter vara laser och bläckstråleskrivare. Låt oss bekanta oss mer detaljerat med funktionerna hos dessa enheter, med deras fördelar, nackdelar, regler för val och drift.

Bild
Bild

Vad det är?

En skrivare är en enhet för utmatning av information till utskriftsmaterial, det vill säga papper. Idag har människor svårt att klara sig utan dem - skrivare finns i hem, kontor, utbildningsinstitutioner och andra organisationer . De kan vara matris, bläckstråleskrivare och laser.

Delarna som innehåller bläck eller toner kallas patroner . De ser ut som rymliga vikar, utan vilka skrivaren inte fungerar. Hur patronen fungerar varierar beroende på skrivartyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

På lasermodeller, på grund av laserns verkan, går den elektrostatiska bilden av den framtida texten eller bilden till fotorullen, och toner dras till den genom ett speciellt hål. När trumman roterar appliceras tonern på papperet när det ritades.

I en bläckstråleskrivare installeras trumkassetter, mikrodroppar bläck kommer ut genom munstycket på skrivhuvudet. De lägger text eller bilder på papperet i separata prickar.

Båda typerna av skrivare är efterfrågade bland användarna

Samtidigt vinner lasern när det gäller utskriftshastighet och bläckstråleskrivaren - i kvaliteten på de utskrivna bilderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Svartvitt

De tidigaste patronerna hade bara ett fack. Följaktligen hälldes färg av samma färg i den - svart . Liknande enheter används idag, de producerar enkel svartvit utskrift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

När tekniken utvecklades blev facken mer och mer, de fylldes med olika färgämnen. Men deras antal är begränsat, och inte alla färger är representerade i dem. De flesta moderna modeller av färgskrivare blandar bläck från separata patroner för att få önskad nyans på papperet . Sådana patroner används i fotoskrivare.

Numera är de vanligaste kombinerade patronerna för olika nyanser. De används för att arbeta med små tryckvolymer. Den största fördelen med sådana modeller är enkel underhåll . Färgämnesfacket och bildenheten är här integrerade i en enda enhet, så allt bläck är inrymt i ett fack och fäst vid varandra. Denna modell är efterfrågad bland ägare av bläckstråleskrivare.

I separata patroner är tonerbehållaren och kontrollmodulen separerade från varandra och är i huvudsak två olika enheter . Fördelen med sådana modeller är enkel tankning. I kombinerade produkter, när även en behållare med färgämne är tom, blir det nödvändigt att byta ut hela patronen.

När det gäller separat finns det inget sådant krav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan alla patroner fyllas på igen?

När du väljer en skrivare, kom ihåg att inte alla patroner lätt kan fyllas på. Detta kan leda till höga kostnader i framtiden. Skrivartillverkare insåg mycket snabbt att den huvudsakliga kostnadsposten för användare inte är inköp av själva skrivaren, utan dess drift . Det är därför priset på enheten är mycket lägre i jämförelse med priserna på förbrukningsmaterial. Följaktligen är det fördelaktigt för användare att fylla påfyllningsbara patroner snarare än att köpa nya engångspatroner.

Det är därför tillverkare föredrar att producera modeller som är svåra att tanka . Detta gäller främst bläckstråleprodukter. Priset för en bläckstråleskrivare i mellankategorin är en storleksordning lägre än kostnaden för den billigaste laserutrustningen. Denna skillnad kompenseras dock helt av problem med tankning - deras förbrukningsvaror är dyra.

Dessutom räcker de till ett mycket mindre antal sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett försök att fylla på en patron med egna händer uppstår olika problem:

  • om du gör jobbet felaktigt torkar det nyinköpta bläcket i patronen helt enkelt och skrivaren slutar skriva ut.
  • tankning av bläckstråleskrivare är en ganska smutsig process, bläck suger bokstavligen överallt och fläckar alla föremål i närheten;
  • bläckstråleskrivare har en begränsad hållbarhet, om du inte har tid att spendera det måste du bara slänga det.

Det tar också mycket tid att hitta rätt toner för din bläckstråleskrivare. Du kan utföra detta arbete själv, men det är bättre att överlåta det till en erfaren arbetsledare eller, om vi talar om ett företag, en systemadministratör.

Om du arbetar med skrivaren hemma då och då blir det mer lönsamt att köpa nya officiella patroner för varje specifik skrivarmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Beroende på typ av patron kan skrivare vara original, fyllas på och renoveras. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Originalkassetter säljs i en uppsättning med skrivaren . Det är de som rekommenderas av tillverkaren. Sådana enheter är inte billiga - det är inte ovanligt att en patron kostar ännu mer än hela skrivaren. Dessutom kanske de inte håller högsta kvalitet. Professionella väljer HP LaserJet-patroner från Hewlett-Packard.

Påfyllt - Dessa patroner har använts tidigare . Efter att de hade slut på bläck fylldes flaskan igen. Detta är en ganska komplicerad process, sådant arbete utförs i speciella verkstäder.

Renoverade - Dessa patroner är billigare än originalpatroner . De användes tidigare och visade sig vara defekta. De har testats, enligt resultaten ges en slutsats om möjligheten att reparera utrustningen. Om det visar sig att det inte går att reparera, kastas kassetten. Om det fortfarande kan fungera rengörs det, skadade komponenter byts ut, tankas och säljs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man ut?

Ta bort den gamla patronen innan du installerar en ny patron inuti skrivaren. Detta är inte svårt att göra, särskilt för personer som har vissa färdigheter i att arbeta med kontorsutrustning . Men om det här jobbet är nytt för dig är det vettigt att använda steg-för-steg-instruktioner.

Först måste du försiktigt öppna skrivarlocket och hitta patronen. Observera att vissa delar blir mycket heta under utskrift, så var försiktig när du rör delar.

Dra försiktigt ut patronen . Vanligtvis hålls den på speciella klämmor, med plötsliga rörelser kan de brytas.

När du har tagit bort klämmorna drar du i skårorna eller handtagen på patronen. Om det fastnar är det bättre att kontakta serviceavdelningen, eftersom starka rörelser oftast leder till skador på utrustningen.

Patronen innehåller många små element, fel på någon av dem påverkar utskriftskvaliteten negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rester av färg inuti elementet kan allvarligt fläcka både huden och de omgivande föremålen. För att upprätthålla renheten, använd rekommendationer från specialister.

  1. Förbered din arbetsplats i förväg. Ta bort alla onödiga föremål från bordet, täck ytan med papper eller plast.
  2. Rulla upp ärmarna, ta bort alla smycken från dina händer, sätt på handskar (du kan använda plast, gummi eller onödigt stickat).
  3. Ta på dig ett gammalt förkläde, eller täck över din kropp med en onödig handduk.
  4. Lägg på våtservetter för att snabbt ta bort färg på hud eller kläder.
  5. Förbered lösningsmedel. Det hjälper till att skölja händerna om bläcket torkar.
  6. Och viktigast av allt, vänd inte och skaka patronen för att kontrollera mängden återstående bläck. Detta leder till färgläckage.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tankar man?

Det är bäst att överlåta påfyllningen av patronen till specialister. Men om du är fast besluten att göra detta arbete själv behöver du en steg-för-steg-plan.

Bild
Bild

För bläckstråleskrivare

Förbered färgen och sprutan för att injicera i patronen.

Fyll sprutan till det övre märket med kolven . Det är inte nödvändigt att fylla det till det yttersta, annars börjar färgen rinna ut.

Leta efter ett hål i patronens ytterhölje. Sätt in nålen från sprutan i den och häll bläck i behållaren med mjuka mjuka rörelser.

Alla öppningar i patronen måste stängas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

För laserskrivare

Polymerpulver för en laserskrivare är giftigt, så du måste förbereda personlig skyddsutrustning innan arbetet påbörjas.

Ta ut patronen ur skrivaren, inspektera dess yta noggrant . Det finns ett fyllningshål på topplocket. Om det inte finns där kan du försiktigt bränna ett litet hål med en nål.

Använd en tratt för att hälla toner i kameran och täck sedan hålet med tejp.

Ett antal modeller ger användning av ett speciellt chip på patronen

Programmet känner inte igen enheter utan chip.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Och avslutningsvis, låt oss stanna mer i detalj om de huvudsakliga problemen som skrivarägare ofta står inför.

Om du märker att skrivaren skriver med blanksteg är det troligt att bläckpatronen har slut på bläck . Sådan utrustning måste tankas.

Gör samma sak när vita ränder visas. Deras bredd och antal kan variera beroende på mängden bläck som finns kvar i patronen.

I vissa fall uppstår defekter, där påfyllning med bläck inte hjälper, utan bara förvärrar situationen . Om en mörk rad visas på höger kant av den utskrivna texten är fotolullen som är installerad i patronen troligen sliten. Detta händer till följd av att arkets kanter ofta passerar längs dess yta och slipar bort det ljuskänsliga lacket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du fyller på den här patronen blir remsan ännu mer synlig. Dessutom kommer detta att öka förbrukningen av bläck kraftigt och öka slitage på skrivarens arbetselement på grund av att färgämnet flyter inuti. I det här fallet, innan du tankar, måste du rengöra enheten helt, återställa och blinka igen. Denna procedur kallas patronåterställning.

Om restaureringen inte utförs och patronen används vidare, når slitage gränsen . Förutom det stora slöseriet med toner, leder detta till att skrivaren smutsas och att den permanent misslyckas. Observera att om patronen har renoverats tidigare måste den återvinnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om upprepade märken och svarta prickar visas på utskriften på ett avstånd av cirka 76 mm från varandra, har en främmande kropp fallit på patronens ljuskänsliga trumma . Det skadade lackets yta och resulterade i flis. En sådan teknik kan bara återställas, även om den var helt ny. Denna uppdelning är lättare att förebygga. För att göra detta måste du använda högkvalitativt papper, låt inte pappersark med häftklamrar springa in i skrivaren. Och håll inte växter nära kontorsutrustning, eftersom jorden från krukorna kan komma in i enheten och leda till problem.

Vi undersökte vad patroner för en skrivare är och berättade för dem hur de fungerar . Vi fick reda på vad som är skillnaden mellan laser- och bläckstråleskrivarenheter, som ligger på särdragen i att använda patroner, fylla på och reparera dem. Erfarna hantverkare rekommenderar att du köper utrustning från pålitliga tillverkare med markeringar och en hög resurs - detta hjälper dig att arbeta med skrivaren utan störningar och problem.

Rekommenderad: