MFP (36 Foton): Vad är Det? Skrivare, Skanner Och Kopiator 3 I 1, Laser Och Andra Multifunktionella Enheter, Avkodning

Innehållsförteckning:

Video: MFP (36 Foton): Vad är Det? Skrivare, Skanner Och Kopiator 3 I 1, Laser Och Andra Multifunktionella Enheter, Avkodning

Video: MFP (36 Foton): Vad är Det? Skrivare, Skanner Och Kopiator 3 I 1, Laser Och Andra Multifunktionella Enheter, Avkodning
Video: Brother DCP L3550CDW 2024, Mars
MFP (36 Foton): Vad är Det? Skrivare, Skanner Och Kopiator 3 I 1, Laser Och Andra Multifunktionella Enheter, Avkodning
MFP (36 Foton): Vad är Det? Skrivare, Skanner Och Kopiator 3 I 1, Laser Och Andra Multifunktionella Enheter, Avkodning
Anonim

Det är mycket användbart för konsumenter av modern teknik att veta vad det är - Om är , vad är tolkningen av detta begrepp. Det finns lasrar och andra multifunktionella enheter på marknaden, och det finns ganska imponerande interna skillnader mellan dem. Därför kan du inte begränsa dig till att bara ange att detta är en "skrivare, skanner och kopiator 3 i 1", men det är nödvändigt att noggrant analysera detaljerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Begreppet MFP själv är dechiffrerat helt enkelt och vardagligt - multifunktionsenhet . I kontorsutrustning tilldelas dock en särskild plats för denna förkortning. Detta är ingalunda någon enhet eller utrustning som kan användas för en mängd olika uppgifter inom något område. Betydelsen är mycket snävare: det är alltid en teknik för tryckning och annat arbete med texter. På något av stadierna används papper nödvändigtvis.

Oftast menas en 3-i-1-lösning, det vill säga en kombination av skrivare och skanningsalternativ som möjliggör direktkopiering . Nästan alla avancerade enheter kan skicka fax. Ett sådant tillägg blir dock mindre vanligt, eftersom fax själva fungerar mindre och mindre, behovet av dem har nästan försvunnit. Ibland kan andra nödvändiga moduler läggas till på samma enhet. Du kan till och med "utöka" funktionaliteten genom att införa ytterligare block efter eget gottfinnande via standardanslutningskanalerna.

Det enda problemet är livslängden - om en huvudenhet misslyckas, störs hela apparaten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från annan teknik?

Denna punkt måste analyseras särskilt noggrant. Det är omöjligt att förstå vad en MFP är utan att ta reda på dess likheter och skillnader med andra enheter. Det är önskvärt att ta en jämförelse med enskilda skrivare som grund. Multifunktionella enheter använder samma utskriftsmetoder som enkla skrivare … De kan hantera färg och svartvita material lika mycket; det finns inga skillnader i förbrukningsmaterial, lämplighet för utskrift av fotografier, anslutningsmetoder och möjliga utskriftshastigheter.

Skillnaden är att en MFP kan mer än en enkel skrivare . Det kommer att skanna en text eller ett fotografi och kopiera ett visst tryckt eller handskrivet material. Allt detta kan göras utan att ansluta till en dator eller bärbar dator. Avancerade modeller stöder också skanning och inspelning på elektroniska medier. Det är dock fortfarande omöjligt att redigera texter, fotografier och bilder utan att använda datorer.

Bild
Bild

Visningar

MFP: s huvudindelning är densamma som för skrivare. Det är inget ovanligt i detta, eftersom det är utskrift av texter som är huvuduppgiften i både kontors- och hemapplikationer.

Bläckstråleskrivare

Modeller med en bläckpatron är billigare än andra, används främst bara för personliga behov . Några av dem är utrustade med ett kontinuerligt bläckförsörjningssystem.

Detta tillägg visar sig vara en mycket praktisk lösning, även om det kostar extra pengar, men utskriftshastigheten är fortfarande långsam.

Bild
Bild

Laser

Det är denna kategori MFP: er som många yrkesverksamma föredrar. Denna typ av teknik är ekonomiskt hållbar när stora tryckmängder utförs . Att ibland visa 1-2 sidor är helt enkelt opraktiskt. Därför finns enheterna antingen på stora kontor och administrativa organisationer, eller i tryckerier och tryckerier. Kostnaderna för att kopiera texter och bilder, särskilt inte svartvitt, men färg, är ganska betydande. Och laser MFP: erna själva är inte så billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED

Den här versionen av enheten liknar lite laser, men det finns en viss skillnad. Den består i det faktum att i stället för en enda stor laserenhet används ett betydande antal lysdioder för utskrift . De styr också torr elektrostatisk överföring av toner till pappersytan. I praktiken är det ingen skillnad i kvaliteten på både enskilda karaktärer eller fragment, och texter, bilder som helhet.

Nackdelen med LED -tekniken är att den ger för mycket variation i prestanda.

Bild
Bild

Stå en bit bort termosublimeringsmodeller. Denna typ av MFP ger oöverträffad fotokvalitet . Men kostnaderna för det visar sig vara ganska påtagliga i jämförelse med andra alternativ. Det är värt att notera att graderingen inte slutar med de listade alternativen. Så det finns modeller med en nätverksfyllning som gör att du kan ansluta till ett lokalt nätverk och interagera med fjärrdatorer och andra prylar, vilket ger strömningsanvändning utan onödiga rörelser.

Bild
Bild

Den mobila MFP: n används av dem som reser ofta och måste arbeta med dokument på vägen. Detta är främst ett attribut för affärsresenärer, korrespondenter och så vidare.

En liten bärbar enhet hjälper till även på de mest avlägsna platser . Om vi pratar om resten av de multifunktionella enheterna, bland dem finns det versioner med påfyllningsbara eller utbytbara patroner. I det senare fallet är det mycket användbart att välja modeller utan chip.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om de levereras utan chipelement innebär det att andra alternativa patroner kan användas, inklusive mer kostnadseffektiva. Det är helt naturligt att antalet sådana versioner har minskat de senaste åren - men de finns fortfarande. Dessutom skiljer sig MFP: er åt i:

  • prestandanivå;
  • utskriftskvalitet;
  • typen av bilder (svartvit eller färg, och färgsystemet också);
  • arbetsformat (A4 räcker i 90% av fallen);
  • typ av installation (de mest kraftfulla enheterna är konstruerade för golvbruk - borden kanske helt enkelt inte tål dem).
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner

Som redan nämnts är huvudkomponenterna i MFP: n skrivaren och skannern. En sådan hybrid betecknas emellertid inte förgäves som 3 i 1 och inte 2 i 1. Med hjälp av skanningsläget och sedan skickas till utskrift kopieras dokumentet faktiskt i kopieringsläget (konventionell kopiator). Det finns nästan alltid dedikerade knappar för detta specifika driftsläge. Viktiga alternativ finns på ett antal modeller:

  • utrustning med påfyllningsbara patroner;
  • närvaron av en automatisk arkmatningsenhet, vilket är mycket bekvämt för stora replikationsvolymer;
  • tillägg per fax;
  • alternativ för dubbelsidig utskrift;
  • delat med kopior;
  • skicka filer för utskrift via e-post (om en Ethernet-modul finns tillgänglig).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Den huvudsakliga utvärderingsmetoden beror på MFP: s skrivarfunktioner, och de bör uppmärksammas maximalt . När du väljer en enhet bör du omedelbart klargöra för vilket specifikt syfte den kommer att behövas. Enkla kontorstexter och pedagogiskt arbete för skolan kan enkelt hantera även den mest prisvärda produkten. Hög hastighet behövs inte heller här.

Om du måste arbeta med dokument även hemma, bör kvaliteten och hastigheten på utskriften redan vara något högre, eftersom det här är ett mycket ansvarsfullt företag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen, för ett kontor eller annan professionell användning, måste du välja den mest produktiva enheten som skriver ut och skannar (detta är också viktigt) med hög upplösning. I en separat grupp tilldelas multifunktionella fotoutskriftsmaskiner … Även om de också kan hantera vanlig text är det naturligtvis inte deras huvudsakliga uppgift. I denna kategori finns det också en uppdelning i svartvita och färgmodeller, skillnader i prestanda och ytterligare parametrar, som gör att du kan göra rätt val. Men du måste uppmärksamma några fler nyanser som ofta förbises.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både på kontor och hemma köps vanligtvis MFP: er sist, när allt redan är format och ordnat. Därför måste du ta hänsyn till det tillgängliga lediga utrymmet.

Kontaktdon och anslutningsmetoder är universella, men det är fortfarande värt att tänka på vilken som kommer att vara den mest rationella. Dessutom måste du vara uppmärksam på:

  • begränsning av antalet sidor per dag och per månad;
  • tillgänglighet av förbrukningsvaror;
  • nätverkskabelns längd;
  • recensioner om en specifik modell.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

När många väljer den bästa kompakta enheten HP Deskjet Ink Advantage 3785 … Det bör genast noteras att viljan att spara utrymme tvingade utvecklarna att använda en broaching -skanner (även om de i vissa källor skriver om surfplattemodulen). För professionella verk med en stor mängd texter och teckningar är denna lösning knappast lämplig. Trots den låga kostnaden för själva enheten är nackdelen kostnaden för förbrukningsmaterial. Och ändå är det en värdig modifikation. Dess fördelar:

  • en anständig utskriftsnivå;
  • klarhet i små detaljer;
  • möjligheten att välja en kopia med ett turkosfodral;
  • förmågan att arbeta med standard A4 -format;
  • skanning med en klarhet på 1200x1200;
  • mata ut upp till 20 sidor på 60 sekunder.
Bild
Bild

Om måtten inte är för viktiga kan du välja Brother HL 1223WR.

Laserenheten ger utmärkta svartvita utskrifter . Ett läge finns för att visa texter och bilder från prylar, från informationslagringsenheter. Upp till 20 sidor skrivs också ut per minut. Påfyllning av patronen räcker till 1000 sidor; ett litet minus - högljutt arbete.

Bild
Bild

Älskare av produkter från välkända märken kanske gillar HP LaserJet Pro M15w . Dess egenskaper är optimerade för att arbeta med texter. Bilder och bilder bearbetas mindre, men för många människor är det inte särskilt viktigt. Fördelen är möjligheten att lagligt använda "inofficiella" patroner. Direkt misslyckas ibland.

Bild
Bild

När det gäller värde för pengarna sticker det ut positivt Ricoh SP 111SU . Patroner kan fyllas på igen. Systemet stöder dubbelsidig skanning. MFP: n fungerar tyvärr bara i en Windows -miljö. Skalet är relativt kompakt.

Bild
Bild

När du väljer en bläckstråleskrivarenhet bör du vara uppmärksam på Canon PIXMA MG2540S . Dess optiska skanningsupplösning är 600/1200 dpi. Stöder utskrift i fyra färger. Strömförbrukningen är bara 9 watt. Nettovikt - 3,5 kg.

Bild
Bild

Tips för användning

Även en sådan till synes enkel operation som ett försök att ansluta en MFP till en dator bör utföras noggrant och noggrant. Det är absolut nödvändigt att börja med en USB -kabel. Senare, när allt är konfigurerat och konfigurerat, kan du byta till att använda Wi-Fi (om det finns något). Men för den första anslutningen och den första installationen är kabeln mer pålitlig.

Glöm inte att information om en organisation eller en privat användare, inklusive ett telefonnummer, omedelbart måste anges i enhetens minne.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga programmen och drivrutinerna tas antingen från installationsskivan eller (oftare) från tillverkarens webbplats .… Vanligtvis är ett program avsett för allmän hantering och skanning - men här beror allt på utvecklarnas beslut. Det är något svårare att ansluta MFP till en bärbar dator. Innan du gör detta är det lämpligt att se till att både kontorsassistenten och den bärbara datorn är säkra och stabila. En vanlig USB -port används för anslutning.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att komma ihåg de viktigaste orsakerna till att avskriva MFP: er:

  • mekanisk förstörelse (fall och slag);
  • överutnyttjande;
  • exponering för höga eller låga temperaturer;
  • vatteninträngning från utsidan;
  • utseende av kondens;
  • exponering för damm;
  • exponering för aggressiva ämnen;
  • kraftöverspänningar och kortslutningar;
  • felaktig fyllning eller användning av förbrukningsvaror som är kända för att vara olämpliga.

Redan från själva formuleringen är det ganska klart vad man ska göra för att undvika sådana fel eller för att minimera dem.

Bild
Bild

Men det finns andra problem, du bör också vara medveten om dem. Om datorn inte alls ser multifunktionsenheten eller bara uppfattar en av dess komponenter är det användbart att ansluta enheten igen innan den får panik .… Starta om MFP: n och datorn om det inte lyckas. När detta inte hjälper bör du:

  • kontrollera enhetens status i systemet;
  • kontrollera förarnas tillgänglighet och relevans;
  • ta reda på om de nödvändiga systemtjänsterna är aktiverade;
  • byt datakabel;
  • vänd dig till yrkesverksamma vid fullständigt misslyckande.
Bild
Bild

När maskinen inte skriver ut måste du konsekvent kontrollera samma punkter. … Men du bör också se till att:

  • den är ansluten till nätverket;
  • uttaget fungerar och får ström;
  • strömkabeln är inte skadad;
  • patronerna är korrekt påfyllda (eller ersatta enligt tillverkarens instruktioner), isatta helt och korrekt;
  • det finns papper i facket;
  • enheten är påslagen på ett standard sätt med knapparna på fodralet.
Bild
Bild

Om enheten inte skannar är kontrollordningen ungefär densamma. Men du måste också se till att skanningsprogrammet är aktiverat och konfigurerat korrekt och att den skannade texten placeras korrekt på glaset. När separationsplattformen är sliten är det mer korrekt att inte byta gummi utan hela plattformen helt. Det är också bra att i förväg ta reda på vad du ska göra när:

  • skadade rullar;
  • kränkning av pappersinsamlingsmekanismen;
  • problem med termisk film;
  • skada på teflonaxeln;
  • kränkning av skanningsenhetens mekanik och optik.

Rekommenderad: