DIY Luftavfuktare: För En Lägenhet Och Ett Hus, Hemlagade Alternativ Från Luftkonditionering Och Kylskåp. Hur Gör Man För Ett Garage På Peltier -element?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Luftavfuktare: För En Lägenhet Och Ett Hus, Hemlagade Alternativ Från Luftkonditionering Och Kylskåp. Hur Gör Man För Ett Garage På Peltier -element?

Video: DIY Luftavfuktare: För En Lägenhet Och Ett Hus, Hemlagade Alternativ Från Luftkonditionering Och Kylskåp. Hur Gör Man För Ett Garage På Peltier -element?
Video: Så bygger du en egen ac – för svalka i sommarvärmen 2024, April
DIY Luftavfuktare: För En Lägenhet Och Ett Hus, Hemlagade Alternativ Från Luftkonditionering Och Kylskåp. Hur Gör Man För Ett Garage På Peltier -element?
DIY Luftavfuktare: För En Lägenhet Och Ett Hus, Hemlagade Alternativ Från Luftkonditionering Och Kylskåp. Hur Gör Man För Ett Garage På Peltier -element?
Anonim

Att ändra andelen luftfuktighet i rummet eller utanför kan skapa inte särskilt bekväma levnadsförhållanden i en lägenhet eller ett hus. Den rimligaste vägen ut ur denna situation är att installera en speciell enhet som skulle kontrollera dessa droppar. En luftavfuktare kan fungera som en sådan enhet, och i den här artikeln kommer vi att prata om hur man gör det själv.

Bild
Bild

Använda en luftkonditionering istället för en avfuktare

Innan du börjar tänka på enheten för en ny enhet är det värt att uppmärksamma följande faktum. Nästan alla moderna luftkonditioneringsapparater kan i viss utsträckning bli avfuktare. Det finns två sätt att konfigurera det på det här sättet.

Den första metoden är lämplig för äldre modeller . För att torka luften i rummet, ställ in "kallt" läge på kondensorn och ställ in lägsta fläkthastighet. På grund av temperaturskillnaden mellan rummet och plattan inuti luftkonditioneringen kommer allt vatten i luften att kondensera i det kallare området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många moderna apparater har en dedikerad DRY -knapp som utför en liknande funktion som den metod som beskrivs ovan . Den enda skillnaden är att när man använder specialläget kommer luftkonditioneringen att kunna minska fläkthastigheten så lågt som möjligt. Naturligtvis är denna metod den mest praktiska och praktiska.

Det finns ett stort plus i att använda en luftkonditionering istället för en avfuktare: du behöver inte spendera pengar på två separata enheter, eftersom alla funktioner passar i en. För många människor betyder det minst brus och den största mängden ledigt utrymme.

Det finns dock också en märkbar nackdel. Som regel kan luftkonditioneringsapparater inte klara stora rum, så denna ersättning av en med en annan är inte lämplig för alla lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man av flaskor?

Så den enklaste hemgjorda luftavfuktaren för ett hus eller en lägenhet är ett flasksystem. En sådan avfuktare kommer att vara en adsorptionsavfuktare. Nedan följer två liknande metoder för att skapa ett torkmedel. Det är värt att notera att var och en av dem är bra under de förutsättningar som är nödvändiga för detta.

Bild
Bild

Med salt

För att göra en lufttorkare med adsorption med flaskor och salt krävs följande komponenter:

  • salt, det är bättre att ta sten;
  • två plastflaskor, deras volym ska vara 2-3 liter;
  • liten fläkt, rollen för denna del kan spelas, till exempel av en datorkylare, som kyler alla komponenter i enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter förberedelsen kan du gå vidare till skapandeprocessen. För att göra detta bör du använda instruktionerna.

  1. Ta den första flaskan och gör små hål i botten. Detta kan göras med en spik, men det är bäst att använda en röd het sticka.
  2. Med samma metod måste du göra hål i locket.
  3. Skär flaskan i två lika delar och lägg den övre halvan i den nedre med nacken nedåt. Det är viktigt att locket med hålen i det är stängt.
  4. Den så kallade absorbenten ska placeras i det resulterande kärlet. I detta fall används salt.
  5. Botten på den andra flaskan måste klippas av. Efter det, på ett avstånd av cirka 10 cm från det resulterande hålet, måste du fästa en förberedd kylare eller fläkt.
  6. När du har slutfört alla ovanstående steg sätter du in flaskan med den avskurna botten i flaskan med locket nedåt och kylaren uppe.
  7. Alla fogar och anslutningar ska vara ordentligt förpackade med eltejp eller tejp.
  8. Den resulterande hemlagade enheten börjar fungera efter att fläkten har anslutits till nätverket. Det säregna med en sådan avfuktare är att den inte kräver mycket kostnader, både pengar och tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med silikagel och fläkt

Du kan förbättra ditt tidigare hemlagade torkmedel genom att byta absorberingsmedel från salt till kiselgel. Driftsprincipen kommer inte att förändras från detta, men effektiviteten kan mycket väl förändras . Saken är att kiselgel har en högre fuktabsorptionskoefficient. Men det är värt att notera: du måste betala mer för ett sådant ämne än för vanligt salt.

Processen för att skapa denna avfuktare kommer att vara densamma som ovanstående metod . Den enda skillnaden är att i steg 4, istället för salt, placeras kiselgel i flaskan. I genomsnitt krävs cirka 250 g av detta ämne.

Glöm inte att installera fläkten. Denna viktiga detalj kan avsevärt förbättra enhetens effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör dina egna händer från kylskåpet

Torkningsavfuktaren är bra på sitt sätt, men det finns en annan typ - den kondenserande avfuktaren. Luftkonditioneringen fungerar på ett liknande sätt i ett tillstånd av avfuktning . Du kan göra en sådan enhet hemma med dina egna händer. För detta kommer ett gammalt, men fungerande kylskåp att användas.

Det är bäst att använda en frys när det är möjligt, eftersom det i slutändan tar mycket mindre plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Så slutresultatet är att kylskåpet i sig själv är ett slags avfuktare . Detta kan användas. Det första steget är att ta bort alla dörrar från kylen eller frysen. Sedan ska du ta ett stort plexiglasark och skära ut önskad del ur den längs kylskåpets kontur. Plexiglasets tjocklek bör inte vara mindre än 3 mm.
  • Efter att ha gjort ett så enkelt steg kan du gå vidare till nästa punkt , nämligen: det är nödvändigt att skära ett litet runt hål i plexiglaset, medan du går tillbaka från kanten ca 30 cm. Det är viktigt att göra ett hål med en sådan diameter som skulle sammanfalla med diametern på den monterade fläkten eller kylaren. När detta steg är slutfört kan du sätta i och fästa själva fläkten. Det viktigaste är att sätta den här enheten på "blåser", det vill säga så att luften tas från utsidan och kommer in i kylskåpets insida.
  • Nästa steg kan göras på två olika sätt . Det första är att du måste skära flera små hål i plexiglaset ovanpå. I det här fallet är det mycket viktigt att inte göra ett misstag: skär inte hål, vars diameter är större än hålet med fläkten. Det andra sättet är svårare. Det innebär användning av en kylare till, men bara för att "blåsa ut". En sådan fläkt är monterad på samma sätt som den som fungerar för att "blåsa". Det är värt att notera att denna metod kan kräva lite mer ansträngning och kommer också att vara mer krävande när det gäller elektricitet.
  • Efter installation av luftcirkulationssystemet är det nödvändigt att utrusta en kondensatuppsamlingspunkt . Inne i kylen eller frysen måste du lägga en speciell behållare av liten storlek, där all kondenserad fukt samlas. Men den här fukten måste tas bort någonstans. För att göra detta kan du använda en kompressor som pumpar vatten från kondensbehållaren i avloppet. I det här fallet räcker det bara att ansluta dessa två komponenter med en slang och slå på kompressorn då och då.
  • Det allra sista steget är att montera plexiglaset i kylskåpet . Vanligt tätningsmedel och tejp kan hjälpa till med detta. Efter start av kylskåp och kylare börjar hela systemet fungera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en analys av denna enhet.

Fördelar:

  • lågt pris;
  • enkel montering;
  • lättillgängliga komponenter.

Minus:

  • skrymmande
  • låg effektivitet.

Så vad man ska göra med en sådan enhet eller inte är ett individuellt val för alla.

Bild
Bild

Att göra en avfuktare baserad på Peltier -element

Om du vet hur du hanterar elektronik kan du göra din egen hushållsavfuktare med hjälp av Peltier -element. Huvudkomponenten i ett sådant torkmedel är uppenbarligen själva Peltier -elementet. Denna detalj ser väldigt enkel ut - i själva verket är det en liten metallplatta ansluten till trådar . Om du ansluter en sådan enhet till nätverket börjar en av sidorna på plattan värmas upp och den andra - för att svalna. På grund av det faktum att Peltier -elementet kan ha en temperatur nära noll på en av sidorna fungerar avfuktaren nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så för att skapa, förutom själva elementet, behöver du följande detaljer:

  • liten radiator;
  • svalare (du kan använda någon annan liten fläkt istället);
  • kylpasta;
  • strömförsörjningsenhet 12V;
  • självgängande skruvar, skruvar och en skruvmejsel med borr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsatsen är följande. Eftersom det är mycket viktigt för oss att skapa den lägsta möjliga temperaturen på ena sidan av elementet, måste vi effektivt ta bort varm luft från den andra sidan . En kylare kommer att göra detta arbete, det enklaste är att ta en datorversion. Du behöver också en kylfläns av metall, som kommer att placeras mellan elementet och kylaren. Det är värt att notera att elementet är fäst vid luftutloppsstrukturen med termisk pasta.

Mycket bekvämt är det faktum att Peltier -elementet och fläkten fungerar från en spänning på 12V . Så du kan klara dig utan speciella adapteromvandlare och ansluta dessa två delar direkt till strömförsörjningen.

Efter att ha ordnat den heta sidan måste du tänka på den kalla. Bra luftavlägsnande från den varma sidan kyler baksidan ner till en mycket låg temperatur . Mest troligt kommer elementet att täckas med ett litet lager is. Därför är det nödvändigt att använda en annan radiator med ett stort antal metallfenor för att enheten ska fungera. I detta fall överförs kylning från elementet till dessa fenor, vilket kan kondensera vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten kan du få en fungerande avfuktare genom att göra dessa enkla steg. Den sista handen kvarstår dock - en behållare för fukt . Alla bestämmer om de ska göra det eller inte, men du måste förstå att det är mycket viktigt att förhindra ny avdunstning av redan kondenserat vatten.

Avfuktaren Peltier är en mångsidig enhet . Förutom att användas i hemmet kan den användas för att avfukta luft, till exempel i ett garage. Det är mycket viktigt att luftfuktigheten på denna plats inte är särskilt hög, annars rostar många metalldelar. En sådan avfuktare är också perfekt för en källare, eftersom hög luftfuktighet påverkar ett sådant rum negativt.

En luftavfuktare är en mycket praktisk och användbar enhet, vars installation i många hem inte skulle skada . Men det finns inte alltid möjlighet eller önskan att köpa sådana enheter i butiken. Då kommer uppfinningsrikedom till undsättning.

Oavsett hur du väljer att skapa en avfuktare med egna händer kan resultatet fortfarande glädja dig.

Rekommenderad: