Högtalardiffusorer: Papper Och Andra. DIY Reparation Av Subwoofer. Hur Ska Jag Räta Ut Och Limma Dem? Diffusorimpregnering

Innehållsförteckning:

Video: Högtalardiffusorer: Papper Och Andra. DIY Reparation Av Subwoofer. Hur Ska Jag Räta Ut Och Limma Dem? Diffusorimpregnering

Video: Högtalardiffusorer: Papper Och Andra. DIY Reparation Av Subwoofer. Hur Ska Jag Räta Ut Och Limma Dem? Diffusorimpregnering
Video: How to Install a Subwoofer and Amplifier in a car 2024, Maj
Högtalardiffusorer: Papper Och Andra. DIY Reparation Av Subwoofer. Hur Ska Jag Räta Ut Och Limma Dem? Diffusorimpregnering
Högtalardiffusorer: Papper Och Andra. DIY Reparation Av Subwoofer. Hur Ska Jag Räta Ut Och Limma Dem? Diffusorimpregnering
Anonim

Diffusorn, tillsammans med röstspolen och magneten, är den tredje viktiga komponenten i det elektrodynamiska huvudet. Om du tar bort det är det osannolikt att du hör ljud från basförstärkaren.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Utan en diffusor kan högtalaren inte avge distinkta ljud. I själva verket är det en "högtalarskål" som vibrerar med frekvensen av högfrekventa strömmar som flödar genom högtalarspolen och förändras snabbare enligt lagen för det överförda radiomeddelandet . För en subwoofer är de rekommenderade frekvenserna begränsade till ett intervall på 20-300 Hz. En elektrisk signal från en förstärkare med en frekvens högre än 300 Hz återges inte tillräckligt effektivt. För högre frekvenser används de så kallade satelliterna - fler bredbandshögtalare, sämre än "basdrivrutinen" i storlek och total effekt.

Högtalare som innehåller både satelliter och en subwoofer är utformade för ljudåtergivning av högsta kvalitet . Följaktligen bör subwooferdiffusorn vara kraftfullare, större i yta, tjockare, till exempel ha ett gummerat tekniskt lager och vara tillverkad av högkvalitativ kartong med en speciell polymerimpregnering.

Ju större area, desto högre diameter är diffusorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Men inte bara papp-polymerdiffusorer används i de mest kraftfulla högtalarna för tiotals och hundratals watt. Så, aluminium dämpar perfekt resonans vid frekvenser från tiotals till hundratals hertz, men vid en frekvens av 4-20 kilohertz avger det tvärtom en parasitisk överton, vilket är en följd av resonans i ett "högre" band . Tillsammans med hög styvhet är den hållbar. Detsamma kan sägas om förare med magnesium, berylliumdiffusorer - dessa komponenter är installerade i (halv) professionell akustik.

Bild
Bild

Pappersdiffusorn är nödvändigtvis impregnerad med speciella komponenter, som inkluderar polymerfyllmedel . De tätar materialet som utgör cellulosadiffusorn. Fördelen med en pappersdiffusor är dess låga distorsionsfaktor: ljudet överförs mest naturligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar - effektbegränsning (högst tio plus watt), känslighet för nederbörd och fukt . Vid dåligt väder, under driften av sådana högtalare på gatan, skrynklas högtalare med papperskott snabbt och misslyckas.

Komposit, metall, kevlar, polypropen (eller polyuretan), kolfiberdiffusorer saknar alla dessa nackdelar . Deras frekvensegenskaper skiljer sig märkbart, men detta hindrar inte tillverkare från att förbättra egenskaperna genom att ändra den övergripande högtalardesignen.

Hörlurar har till exempel aldrig använt papperskonor - de har ersatts med plastmembran.

Bild
Bild

Impregnering

För att exempelvis skydda en pappershögtalare från att bryta diffusorn används impregneringar som är beredda på basis av organiska lösningsmedel. Så för den centrala delen som är ansvarig för höga frekvenser används transparent plast, löst i dikloretan.

För mellanprodukten, ansvarig för medelfrekvenser, - gummilim i vit sprit (i vikt av lim - en fjärdedel av kompositionens totala vikt) . Den extrema delen är impregnerad med en komposition baserad på tätningsmedel för bilar. Efter blandning av komponenterna, mätt diffusorn så att inga droppande utskott kvarstår på dess yta - beläggningen ska vara enhetlig och homogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intervallet mellan impregneringslagren är från 4 till 15 minuter: det är nödvändigt att låta föregående skikt suga in innan nästa appliceras . Den sista torktiden för beläggningen att "sedimentera" är en månad med diffusorn uppåt. Tidigare dålig kvalitet, ojämn impregnering kan irreversibelt förstöra ljudet från högtalaren, i det här fallet finns det en teknisk kränkning, liksom en överkillning eller ekonomi av material för impregnering.

Mineraloljor, bitumen, vaselin och andra impregneringar får inte appliceras . Även PVA -lim skulle inte hjälpa här. I bästa fall blir resultatet noll, i värsta fall kan högtalaren skadas irreversibelt av dålig kvalitet eller olämplig impregnering. Högkvalitativ impregnering bör vara minst två lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationsfunktioner

Med dina egna händer är det ganska enkelt att räta ut den skrynkliga, pappersdiffusorn, som av misstag genomborrades med en skruvmejsel eller kniv i handskfacket, där högtalargrillen är placerad. För att göra detta, använd lim "Moment-1" eller liknande, vilket är lämpligt för att limma inte bara papper utan även gummi, trä och metaller . Det är nödvändigt att reparera den sönderdelade diffusorn i förväg tills gapet blir kontinuerligt eller inte ökar. Om du inte har lim till hands kan du till exempel använda nagellack - det har också bra vidhäftningsegenskaper.

Först skärs en lapp av önskad storlek ut - den ska täcka gapet med en marginal . Brytpunktens yta måste vara fri från smuts och främmande partiklar, den kan också avfettas med exempelvis etylalkohol. Ytorna som ska limmas måste vara stationära, se till att högtalaren (eller själva högtalaren i systemet) är tillfälligt avstängd innan arbetet påbörjas. Kraftfulla högtalare är förseglade med flera lager papper eller till och med kartong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter limning beläggs papperet med en polymersammansättning som har tillräcklig elasticitet, eftersom en beläggning som hårdnar till hårt tillstånd kan försämra diffusorns frekvenskarakteristik. Det är viktigt att diffusorn är vattentät för att skydda den från upprepade papperstrassel och pappersskal.

Det finns också tillfällen då en kinesisk högtalare av dålig kvalitet kan förbättras genom att förbättra dess styvhet med rätt impregnering för att stärka konen. En tunn diffusor kan förtjockas - till exempel förstärks papperet med ytterligare flera lager papper impregnerade med en polymerhäftande bas . Det är bättre att överlåta gummierade, gummerade diffusorer till restaureringen av specialister: till exempel är det svårt att fixa vulkaniseringen av en sönderdelad gummikant av en kraftfull "basdrivare" hemma.

Det är inte ett faktum att du kommer att lyckas med rågummi att utföra till exempel vulkanisering med ett lödkolv vid första försöket. Limning av samma bitar av gummi kommer inte bara att förstöra högtalaren utåt, utan kommer inte heller att återställa det ursprungliga ljudet till fabriksegenskaperna.

Rekommenderad: