Exponeringsmätare (25 Bilder): Vad är Det? Electric, Selen Och Andra, För Android Och För En Kamera. Vad är De Till För?

Innehållsförteckning:

Video: Exponeringsmätare (25 Bilder): Vad är Det? Electric, Selen Och Andra, För Android Och För En Kamera. Vad är De Till För?

Video: Exponeringsmätare (25 Bilder): Vad är Det? Electric, Selen Och Andra, För Android Och För En Kamera. Vad är De Till För?
Video: SAS-CLALIPC10 - IP-Kamera för Inomhusbruk Trådlös installation med Android - SWE 2024, April
Exponeringsmätare (25 Bilder): Vad är Det? Electric, Selen Och Andra, För Android Och För En Kamera. Vad är De Till För?
Exponeringsmätare (25 Bilder): Vad är Det? Electric, Selen Och Andra, För Android Och För En Kamera. Vad är De Till För?
Anonim

Varje amatörfotograf som någonsin har intresserat sig för professionell fotografering har hört talas om exponeringsmätare. De används av mästare i sitt hantverk för att ta fantastiska bilder utan att ta hjälp av datorgrafik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En ljusmätare, eller fotoexponeringsmätare, är ett specialverktyg som hjälper en fotograf att bestämma exponeringsparametrar som känslighet, slutartid, bländare och i vissa fall vitbalans . På ett ungefär, det förbättrar ljusstyrkan och belysningen av bilden som passerar genom linsen och ger rekommendationer för att förbättra den . Även när du arbetar i en fotostudio kan det vara svårt att uppnå perfekt ljus i ramen. Och för att åtgärda detta måste du ständigt justera exponeringen. Tja, för att avgöra vilka inställningar som ska ändras används exponeringsmätaren.

Naturligtvis kan du inte helt förlita dig på hans råd, eftersom du ofta måste ta bilder under olika förhållanden, och ibland kan inte ens arbete med en exponeringsmätare ersätta fotoretuschering på en dator.

Exponeringsmätare köps separat från kameror och kan kosta halva priset på en kamera. Men på grund av det faktum att denna enhet gör ett riktigt viktigt jobb, är detta pris ganska motiverat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Vid den tidpunkt då exponeringsmätare precis började komma in i fotografernas vardag var de uteslutande separata seleninstrument med en pil och siffror. Från dem var det möjligt att förstå hur man justerar ljusstyrkan på kameran, men även för detta var det nödvändigt att använda ett speciellt bord.

De användes främst för att arbeta med filmkameror. Moderna enheter har blivit mycket enklare att använda, och viktigast av allt, de flesta av dem kan manövreras både med kameror av gamla modeller och med moderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggt

Naturligtvis har de flesta avancerade kameror och även Android-smartphones inbyggda elektroniska exponeringsmätare som visar information direkt på enhetens skärm eller automatiskt justerar indikatorerna för att förbättra bilden.

De förenklar eller till och med automatiserar helt och hållet övergången och inställningen av olika fotograferingslägen. Dessa modeller passar både amatörer och professionella fotografer. Men de föredrar fortfarande att köpa fotografiska exponeringsmätare separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Även om inbyggda exponeringsmätare är mycket bekvämare än manuella, lämnar deras noggrannhet mycket att önska på grund av att de bara fångar reflekterat ljus genom själva kamerans lins, som inte ger fullständig information om vart och ett av ljuset källor separat. Därför väljer professionella ofta mindre bekväma, men mycket mer tillförlitliga handhållna modeller . Det är enheter med ett objektiv och en liten display där mätresultaten visas, enligt vilken kamerans exponering justeras.

Standarduppsättningen funktioner för en handhållen exponeringsmätare ser ut så här:

  • förmågan att bestämma belysningens enhetlighet;
  • mäta det infallande ljuset;
  • mäta mängden reflekterat ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Analog

Den mest populära tillverkaren av analoga exponeringsmätare är Sekonic. Raden av dess enheter innehåller en mängd olika - både i funktionalitet och kostnad - modeller. Låt oss lista de mest populära.

L-208 TwinMate . Denna enhet kan mäta exponering för både infallande och reflekterat ljus. Används vanligtvis av nybörjarfotografer. Och även om enheten ser mer ut som en leksak, har den många fördelar, till exempel hög mätnoggrannhet, kompakthet, möjligheten att registrera indikatorer efter mätning. Och allt detta, i kombination med bekvämligheten att montera på ett stativ och det låga priset, gör det till ett bra startalternativ.

Bild
Bild

L-398A Studio Deluxe III . Denna modell har blivit populär bland filmskapare på grund av dess förmåga att mäta ljusmängden inte bara på plana, utan också på tredimensionella objekt, vilket är oumbärligt om du behöver skjuta ett objekt från olika vinklar utan att ändra kompositionen. Det är lika bekvämt att använda både i studiofotografering och utomhus med diffus belysning.

Men trots alla dess fördelar kan enheten skrämma av nybörjare med en hög kostnad (cirka 12 000 rubel).

Bild
Bild

Elektronisk

Fotoelektriska exponeringsmätare finns ofta i butiker under det allmänna namnet blixtmätare. I huvudsak anses de vara en förbättrad version av de klassiska enheterna på grund av deras förmåga att arbeta med pulserande ljuskällor, medan analoga enheter mäter indikatorer på endast statisk belysning.

Sekonic håller också baren för kvalitet inom tillverkning och elektroniska enheter. Särskilt ur sortimentet är det värt att lyfta fram två modeller.

L-478D … Denna enhet anses vara enbart professionell och används främst inom filmindustrin och vid videofilmning. Den anpassar sig enkelt till vilken kamera som helst och har ett bekvämt färgpekskärmsgränssnitt med möjlighet att manuellt ange de nödvändiga parametrarna. Fördelarna kommer också att vara enkel anpassning, gränssnittets intuitivitet och det konceptuella utseendet. En sådan kopia är dock inte alls billig - cirka 28 000 rubel.

Bild
Bild

L-758DR … Denna modell, ganska vanlig bland fotografer, har ett vattentätt och dammtätt hölje, vilket gör det möjligt att använda enheten även i regnigt väder. Den används främst för reportagefotografi, landskap eller studiofotografier. En trevlig bonus blir möjligheten att fjärrstyra blixten och skapa inbyggda profiler för olika typer av fotografering. En sådan blixtmätare kommer dock att kosta som en halvprofessionell kamera - cirka 45 tusen rubel.

Bild
Bild

Även på marknaden kan du hitta modeller från andra tillverkare. Till exempel en populär enhet Kenko KFM-2200 Ex . Denna japanska modell kännetecknas av sitt breda utbud av funktioner:

  • förmågan att beräkna känslighet, bländare eller exponering baserat på två av de tre inmatade parametrarna;
  • hög ljuskraft mätt i Lux;
  • närvaron av sin egen bakgrundsbelysning;
  • punktmätning av ljusstyrka (endast 1 grad);
  • trådbundna och trådlösa driftslägen;
  • möjlighet till exponeringsmätningsnavigering.

Kostnaden för modellen är cirka 40 tusen rubel.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Även om exponeringsmätarnas utbud på konsumentmarknaden inte är så stort som vi skulle vilja, är varje modell utformad för sina egna specifika ändamål. Därför, först och främst, innan du köper, bör du definitivt bestämma om du kommer att använda den här enheten för fotografering eller videoinspelning, inomhus, utomhus . Eller kanske du behöver ett mångsidigt instrument. Därefter kan du definiera prisklassen.

Om du fortfarande är en icke-professionell fotograf eller bara bestämde dig för att lära dig att arbeta med sådana verktyg, bör du börja med billiga modeller som kostar upp till 20000 rubel. Exponeringsmätare finns inte ofta i vanliga elektronikbutiker, så oftast måste du ta en köp av en enhet via Internet. Denna metod är mycket bekvämare, eftersom det finns ett val bland en mängd olika modeller och tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Vi räknade ut definitionen av exponeringsmätaren, typerna och de bästa modellerna, men hur använder du den här enheten ändå? Slå på enheten och placera den nära motivet. Expandera den mot huvudljuskällan. Detta gör att du mest exakt kan bestämma ljusstyrkan och mängden av allt ljus som faller på föremålet. Om du vrider exponeringsmätaren mot motivet kan du också bestämma mängden reflekterat ljus. Denna teknik används också av fotografer, även om den anses vara mindre exakt än den som beskrivs ovan.

Det bör noteras att ju närmare exponeringsmätaren är föremålet, desto mindre blir mätfelet, eftersom enheten för korrekt bestämning måste få den mest exakta mängden ljusinformation . Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och i sådana fall bör du bara lita på din egen vision. När exponeringsmätaren har bestämt alla nödvändiga parametrar reduceras de till ett medelvärde, men bara ljusstyrkan och kontrasten i bilden påverkas. Färgerna i sig blir inte mer gråa och tråkiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fotografen arbetar med ett objektiv på vilket ett ljusfilter sätts på, bör ett litet fel beaktas när avläsningar tas från enheten. De flesta av dem påverkar ljusintensiteten i fotot i varierande grad.

Att arbeta med en ljusmätare är en fascinerande fotograferingsprocess. Han kan göra vanliga skott till intressant, intensivt arbete, hjälper befälhavaren att utveckla sin egen vision och justera indikatorer som är svåra att avgöra med ögat . Moderna exponeringsmätare är kompakta och lätta att använda, och många professionella kameror och till och med smartphones har redan ett inbyggt programvarugränssnitt som kan ersätta en handhållen enhet i vissa typer av fotografering.

Rekommenderad: